Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Din volumul „Târgu-Jiu-Case. Oameni. Destine” aflăm despre un alt imobil impresionant prin arhitectură care, din păcate, a dispărut în perioada regimului comunist. Casa lui Ioniță Ionescu, negustor și acționar al unei bănci, a fost demolată în 1987. Era situată pe strada Victoriei, la parterul său funcționând ani de zile diverse magazine.

casa ionita ionescu (1) casa ionita ionescu (6) casa ionita ionescu (4)

Negustorul Ioniță Ionescu, care deprinsese tainele cizmăriei și comerțului în tinerețe, era unul dintre cei mai respectați din oraș. Acesta și familia sa locuiau în casa de la nr. 17 de pe strada Victoriei. Imobilul a fost construită în ultimele decenii ale secolului al XIX-lea. Negustorul a refăcut imobilul în 1907. Iată cum este descrisă casa în volumul din 2010 al operei „Târgu-Jiu- Case. Oameni. Destine”, volum al lui Ion Duguleanu și colaboratorii săi :  „Am remarcat la acest edificiu câteva elemente arhitectonice și un stil de amenajare și decorare a fațadei cu totul aparte. O loggie la etaj, ferestre înguste și înalte, stucaturi din ipsos la ferestre cu motive florale, un șir de casete sub acoperiș, vitrine largi la parter. La parter, încăperile au fost folosite pentru multiple activități comerciale”. Negustorul Ionescu a deținut această frumoasă casă mai bine de jumătate de secol. În 1950 a fost emis decretul de naționalizare a caselor, iar cinci apartamente care „aparțineau la acea dată moștenitorilor lui Ioniță Ionescu, au trecut în proprietatea statului”. Atunci când prin Decretul nr. 485/1983 s-a decis demolarea imobilului, la parter exista un centru Loto Prono și o ceasornicărie. Tot din volumul magistratului Duguleanu aflăm: „începând cu anul 1944, negustorul Ion Oprean a închiriat la parterul clădirii o încăpere în care a amenajat un magazin sub firma La Voaleta în care erau comercializate produse de manufactură, coloniale, galanterie și parfumerie. Tot aici, începând cu 1938, Marioara Constantinescu a deschis un chioșc în care vindea țigări și alte produse. (…) Imobilul a fost demolat în 1987”.

casa ionita ionescu (2) casa ionita ionescu (3) casa ionita ionescu (5)

Despre negustorul Ioniță Ionescu mai trebuie spus că s-a numărat printre votanții care alegeau organele de conducere ale Camerei de Comerț, a fost și membru în conducerea Camerei de Comerț și Industrie a Gorjului. De asemenea, negustorul a fost, de mai multe ori, consilier local în Consiliul Local al Comunei urbane Târgu-Jiu. A decedat în jurul anului 1940.

20170418_191638 tg-jiu-strada-t-vladimirescu-de-odinioara_5206793bef9d70

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.