Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

alina coconuAlina Coconu este o tânără pictoriță din comuna Alimpești, dar și profesor de artă la Școala Populară. Adoră copiii și încearcă să le transmită întotdeauna dragostea de frumos și dorința de a face bine. Tânăra, care este familistă dedicată și mama a două minunate fetițe, este un om modest, simplu, cu un suflet curat, plin de bunătate. În Săptămâna Patimilor, Alina Coconu și elevii săi de la Școala Populară secția Alimpești vor organiza o expoziție cu vânzare care va avea scop caritabil.

Pe  Alina Coconu o găsești, de cele mai multe ori, aplecată deasupra unei icoane abia începute sau asupra chipului unui sfânt de pe o bucată de lemn sau piatră. Din primul moment în care îi vezi picturile, îți dai seama cu bucurie că sfinții de pe bucățile de lemn, unde au prins viață, par să îți vorbească. Atât Alina Coconu, cât și operele sale, emană liniște și energie pozitivă. Meșter popular recunoscut de către reprezentanții Școlii Populare de Artă, acolo unde este și angajată, Alina Coconu locuiește cu familia sa la Alimpești, însă petrece destul de mult timp și la Târgu-Jiu, împărțindu-se astfel între familie, Asociația Persoanelor cu Handicap din Oltenia (unde este voluntar n.red.) și Școala Populară, unde predă. Alina a descoperit că are talent artistic în copilărie, a urmat și cursurile Liceului de Arte Plastice, specializarea de pictură de şevalet, dar pictează icoane de câțiva ani. Pictorița folosește pentru icoanele sale atât lemnul, cât și piatra sau vase de lut pe care alte persoane le-ar arunca. În felul acesta le aduce din nou la viață. „Cred că pe bucăţi de lemn, icoanele sunt cele mai potrivite, iar chipurile sfinților par mai aproape de noi, oamenii, atunci când ne privesc de pe o simplă bucată de lemn găsită prin curte, bucată care ar ajunge în foc, dacă nu avea chipul sfinților. Mă simt mai aproape de divinitate de fiecare dată când pictez. Credința este în sufletul fiecăruia și cred că fiecare dintre noi ne-o manifestăm așa cum credem de cuviință. Nu pot să pictez oricând. Uneori simt că nu îmi va ieşi icoana dacă o pictez atunci sau în ziua respectivă. Alteori, mă trezesc dimineaţa şi ştiu că în ziua respectivă voi finaliza o icoană. Nu ţine de mine, ţine de starea pe care o am. Dar simt că prin icoană mă apropii mai mult de Dumnezeu”, a afirmat tânăra pictoriță.

Pregătește o expoziție cu scop caritabil

Cei 15 elevi care sunt înscriși la cursurile predate de Alina Coconu la Școala Populară de Artă secția externă Alimpești au învățat să picteze pe sticlă, piatră, lemn, au făcut origami, felicitări din materiale reciclabile, mărțișoare. Copiii mai învață, pe lângă artă, și să prețuiască valorile culturale, valorile tradiționale și cum să se exprime prin culoare. Alina Coconu i-a învățat că trebuie să fie buni, modești și gata mereu să își ajute semenii. De ceva vreme se pregătesc intens de o expoziție cu vânzare pe care o vor face în Săptămâna Mare. Scopul expoziției cu vânzare va fi caritabil căci atât copiii, cât și Alina Coconu își doresc să ajute financiar o fetiță bolnavă din orașul Bumbești-Jiu. De când predă, Alina Coconu a încercat mereu să îi învețe pe copii că a face bine trebuie să fie una dintre regulile vieții care nu trebuie încălcate niciodată. Le spune de fiecare dată că tot ceea ce oferă cu drag, li se va întoarce înzecit. Cuvintele sale pline de înțelepciune au ajuns în sufletele copiilor, care s-au implicat cu atâta dăruire în realizarea icoanelor care vor fi expuse în încercarea de a o ajuta financiar pe micuța din Sadu. De la Alina Coconu nu doar copiii au ce învăța. Chiar și noi, adulții, vedem altfel viața dacă o ascultăm vorbind pe tânăra pictoriță. „Dăruind vei dobândi! Sunt lucruri simple, trebuie să fim altruiști și sensibili la suferința celuilalt. Prin asta devenim oameni în adevăratul sens!”, a spus Alina Coconu. Copiii, alături de profesoara lor, vor să realizeze 50 de icoane care vor fi vândute, iar banii obținuți vor fi donați fetiței bolnave. Mărțișoarele la care au lucrat în această perioadă le-au dăruit prietenilor, familiei sau profesorilor.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.