Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Pivniţele erau adăposturi construite pe dealurile însorite din comunele Gorjului, precum Bălănești, Polovragi, sau alt localități viticole și pomicole. Specialiștii Muzeului ASTRA din Sibiu spun că pivnițele au fost construite ca o consecință a cerințelor impuse de cultivarea viței de vie, în principal. O cramă de vie de la Bălănești, o întreagă gospodărie de pomicultor din aceeași comună, dar și o pivniță din Polovragi pot fi admirate și analizate la Muzeul în aer liber din municipiul Sibiu.

images (1) sibiu 21

În Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA din Sibiu se află destul de multe case, gospodării, crame, mori din Gorj. Câteva ore petrecute în acest superb muzeu în aer liber ar trebui să fie pe „to do list” al multora dintre noi, căci frumusețea artei tradiționale românești liniștește sufletul și ridică întrebări, care ne vor trimite spre cercetarea modului în care strămoșii noștri creau. Vom vorbi acum despre pivnițele sau cramele construite de gorjenii care se ocupau de cultivarea viței de vie și a pomilor fructiferi. La muzeul ASTRA Sibiu am vizitat crama de vie de la Voiteștii de Vale din comuna Bălănești, adusă aici în 1966. Crama era destinată păstrării și depozitării vinului, dar și pentru adăpostirea uneltelor necesare practicării ocupației tradiționale, specifice zonei comunei Bălănești. O gospodărie de pomicultor din Bălănești a fost transferată la Sibiu cam în aceeași perioadă. Aceasta are o valoare excepțională fiind cu adevărat un monument al geniului constructor al țăranului din județul nostru. O pivniță care are conac etajat, din satul Glodeni, atrage privirile, căci este o importantă casă cu rol dublu: de depozitare al produselor viticole și pomicole, dar și de locuință.

crama vin balanesti sibiu 2

De asemenea, mai puteți vizita crama pomicolă cu etaj originară din comuna Polovragi. Pivnița a fost construită în 1883 și transferată la Sibiu în 1967. „Era amplasată în pantă, se compune din beci din zidărie de piatră și din crama propriu-zisă. Era acoperită cu șiță. Sala de la etaj are stâlpii gorjenești sculptați. În beciul din piatră erau adăpostite putinile în care avea loc fermentarea prunelor. La etaj se păstra butoaiele de țuică, alte recipiente”, spun muzeografii Muzeului ASTRA Sibiu. Mai este la acest muzeu și o pivniță (cramă monocelulară) din Pișteștii din Deal, comuna Scoarța. Datează de la sfârșitul secolului al XIX-lea și este admirabil proporționată.

Muzeul ASTRA din Sibiu prezintă adevărate „documente” ale unor etape istorice extrem de importante din existența poporului român, dar mai ales despre geniul țăranului din toate colțurile acestei țări! Patrimoniul cuprins în acest muzeu este unic, valoarea sa fiind inestimabilă. Construcțiile de aici evidențiază eforturile și creativitatea constructorului din mediul rural românesc pentru a-și asigura progresul social, istoric, dar și cultural!

sibiu 21 sibiu astra sibiu jk sibiu

 

 

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.