Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Pictorul Iosif Keber (1897-1989) a fost comemorat marţi, 30 mai, la Centrul de restaurare, conservare şi vizualizare, din Craiova, în cadrul seriei de activităţi academice „Pictori bisericeşti din Oltenia, istorie şi actualitate”, organizate de Mitropolia Olteniei. Evenimentul a fost pregătit de profesorii de la Secţia de Arte a Facultăţii de Teologie din Craiova. Au participat și gorjenii Ion Mocioi, profesor universitar la UCB, Viorel Surdoiu de la Biblioteca Județeană Gorj și Vasile Fuiorea.

Evenimentul a debutat cu o slujbă de pomenire pentru sufletul artistului Iosif Keber, pictor bisericesc și nu numai, la Catedrala Mitropolitană „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”. Apoi a urmat, la Muzeul de Artă Bisericească al Centrului de restaurare, o expoziţie cu schiţe şi desene, semnată de maestru. Personalitatea marelui artist a fost evidenţiată de: prof. univ. dr. Ion Mocioi, cadru didactic la Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu, conf. univ. dr. Anamaria Baciu, de la Secţia de Arte a Facultăţii de Teologie din Craiova, lect. univ. dr. Vasile Fuiorea, de la Secţia de Arte a Facultăţii de Teologie din Craiova şi Viorel Surdoiu, din partea Bibliotecii Judeţene din Târgu Jiu. „Între numeroasele realizări picturale semnate de maestrul Iosif Keber se numără şi pictura Catedralei Mitropolitane din Craiova. Prin activitatea noastră comemorăm nu mai puţin de 120 de ani de la naşterea sa, în anul 1897. Prin urmare, maestrul Keber este cel care străbate un întreg secol, cu toate schimbările inerente din această perioadă. El rămâne astfel o constantă în rândul pictorilor bisericeşti, care au marcat veacul 20 în Biserica Ortodoxă Română”, a spus pr. lect. dr. Ion Reşceanu, director de departament în cadrul Facultăţii de Teologie din Craiova.

„Un pictor de pe meleagurile gorjene, despre care vorbea atât de frumos Constantin Brâncuşi, socotindu-l cu adevărat reformatorul picturii murale din Estul Europei. A fost zugrav bisericesc, creând o frescă inedită, după principiile moderne ale artei picturale. Are peste 60 de biserici zugrăvite, majoritatea în frescă. A fost studentul maestrului Costin Petrescu, cel care a indus de fapt un nou curent în pictura noastră bisericească. Keber a reuşit, prin realizările sale, să desăvârşească iniţiativa înaintaşului său. Mai este cunoscut, de asemenea, şi pentru numeroasele lucrări realizate peste graniţele ţării: în Israel, Germania, în biserici ortodoxe şi nu numai”, a afirmat prof. univ. dr. Ion Mocioi.

 

Povestea pictorului Iosif Keber, de un talent extraordinar, aici: http://cult-ura.ro/iosif-keber-povestea-targujianului-care-pictat-biserici-din-ierusalim/

Distribuie:

2 Comments

  • Pictorul gorjean Iosif Keber, comemorat la Craiova - Gorj 24, 31 mai 2017 @ 22:27 Reply

    […] Pictorul gorjean Iosif Keber, comemorat la Craiova […]

  • Anghel Iancu Costel,pictor bisericesc, 29 septembrie 2017 @ 9:55 Reply

    Cand a implinit 80 de ani a avut o expozitie retrospectiva la muzeul de arta din Craiova unde au participat multi artisti gorjeni.Expozitia a fost descchisa de directorul Paul Rezeanu si criticul Marin Mihalache.Eu am stat langa maestrul Iosif Keber.Am si fotografie cu deschiderea expozitiei.Sant multe de povestit………………..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.