Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Deasupra Peșterii Polovragi există o grotă de dimensiuni mai mici care are o legendă ieșită din comun. Aici a trăit, timp de aproape două decenii, un fost stareţ al Mănăstirii Polovragi, care și-a săpat singur mormântul în timpul în care a vieţuit în peşteră.

 

Peștera din Polovragi, locul în care duhovnicul Reginei Maria și-a săpat mormântul

Este cunoscută sub denumirea de peştera lui Săbăreanu, care provine de la numele lui Corneliu Săbăreanu, fostul stareţ al Mănăstirii Polovragi. Acesta a trăit timp de 17 ani în peștera în care se retrăsese, iar dorinţa acestuia a fost să fie înmormântat chiar în acest loc. Legenda spune că şi-a săpat de unul singur mormântul.

Peștera este neagră

Peștera este ascunsă privirilor, iar aici se poate ajunge doar cu ajutorul localnicilor care cunosc traseul:

„Este o peşteră de dimensiuni mai mici. Acolo a fost mormântul unui fost stareţ al Mănăstirii Polovragi, care a fost arhimandrit. Corneliu Săbăreanu, în ultimii 17 ani de viaţă, a stat în peştera aflată chiar deasupra Peşterii Polovragi ca penitenţă. Aşa a considerat în urma unei vizite la Muntele Athos. A trăit în secolul al XIX-lea. A fost chiar înmormântat în peştera în care a trăit o bună parte din viaţă, dar, ulterior, a fost deshumat şi mutat în curtea mănăstirii Polovragi. Este neagră în totalitate pentru că acolo s-a făcut non-stop focul. Este situată la etajul II, undeva la mijloc între vârful muntelui şi peştera turistică. Are o lungime de câteva zeci de metri”.

În interiorul grotei există chiar un altar închinat fostului stareţ de la Mănăstirea Polovragi.

Povestea starețului Săbăreanu

Potrivit istoriei Mănăstirii Polovragi, fostul stareţ a fost un om deosebit de înstărit. Acesta ar fi absolvit Facultatea de Drept la Paris, însă tatăl şi fratele lui au murit şi, astfel, a devenit proprietar peste suprafeţe întinse de pământ şi numeroși robi. Acesta ar fi descoperit mai multe nereguli de care se făceau vinovaţi mai mulţi servitori pe care i-ar fi dus la Bucureşti să fie arestaţi și judecați. Dar, cum a ajuns în Capitală, a auzit clopotele de la o biserică, moment în care a avut o revelaţie şi i-a eliberat pe robi. A mers, apoi, la mama sa şi i-a spus că doreşte să devină călugăr.

Și-a vândut averea ca să construiască biserica de la Mănăstirea Lainici

Corneliu Săbăreanu a mers la Muntele Athos și a urmat Facultatea de Teologie la Atena, după care s-a întors în țară. Acesta cunoştea cinci limbi străine. Atunci când a venit la Mănăstirea Polovragi, lăcaşul de cult era foarte degradat. A constribuit cu sume de bani din averea sa şi a amanetat mai multe obiecte personale din aur și a folosit banii obţinuţi la construirea bisericii Mănăstirii Polovragi. Corneliu Săbăreanu a fost duhovnicul Reginei Maria. Starețul a murit în anul 1926, iar în anul în 1957 i s-au adus osemintele în cimitirul mănăstirii din grota în care era îngropat.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.