Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

brancusiUna dintre marile pasiuni ale lui Constantin Brâncuși a fost fotografia. El a realizat peste 1000 de fotografii, iar la moartea sa, în anul 1957, s-au mai găsit peste 560 de negative.
Cercetătorii operei și vieții lui Brâncuși susțin că fotografiile îl ajutau pe marele sculptor să-și desăvârșească operele, pentru că acesta era deosebit de atent la modul în care lumina era reflectată de operele sale din metal. „A învăţat să facă fotografii pentru a putea urmări lumina, adică să vadă reflectarea luminii de către suprafaţa sculpturii din metal. Totodată, Brâncuşi îşi fotografia lucrările pentru a le studia umbrele. De asemenea, se folosea de fotografie ca privelişte a locului unde îşi putea amplasa lucrările, pentru a fi puse mai bine în lumină. A învăţat prin fotografie legătura dintre lumină şi expunerea operei de artă. Acesta a fost şi scopul lui“, spune brâncuşologul gorjean Ion Mocioi.

Man Ray, profesorul său în arta fotografică

Brancuşi a început să-şi fotografieze singur lucrările când a observat, la o şedinţă foto, că o sculptură din bronz nu mai avea strălucirea obişnuită. Fotograful i-a spus că, pentru a obţine o fotografie bună, ar trebui să atenueze efectele luminoase ale bronzului prin „pudrare“. Brâncuşi l-a trimis acasă pe fotograf şi a început să-şi fotografieze singur lucrările. Celebrul fotograf Man Ray a devenit, în anul 1921, profesorul lui Brâncuși în arta fotografică. „Brâncuşi făcea fotografii pentru el însuşi cu lucrările pe care le realiza. Este o colecţie de fotografii ale operelor sale făcute de el însuşi şi care se păstrează la atelierul Brâncuşi de la Paris“, menționează Ion Mocioi.

Lui Brâncuși îi plăcea să se fotografieze în diverse ipostaze. Astfel, marele sculptor este imortalizat în timpul lucrului sau aşezat în faţa aparatului de fotografiat. „Este vorba de autoportrete la diferite vârste. A făcut fotografii şi la Târgu Jiu, când este fotografiat de altcineva în timp ce îşi fotografia Coloana Infinită. Fotografiile făcute de el au fost publicate într-un album“, spune Ion Mocioi.

Îşi developa singur fotografiile

Brâncuşi era captivat de arta fotografică și ajunsese chiar la performanța de a-și developa singur fotografiile. „A avut un prieten fotograf, care i-a şi cumpărat nişte lucrări. El îl mai sfătuia în privinţa fotografiilor. Când pleca cu prietenii în weekend se lăsa fotografiat. De aceea se şi păstrează diferite aspecte din viaţa lui. Avea în atelierul lui un spaţiu dedicat unui atelier propriu de fotografiat. Se păstrează în atelier un aparat de fotografiat de care s-a folosit. Ştia să folosească substanţele chimice şi proporţiile“, a mai precizat Ion Mocioi.

Într-o vitrină a Muzeului Județean de Istorie se găsește aparatul de fotografiat care ar fi fost folosit de Brâncuși în timp șederii sale la Târgu Jiu, timp petrecut pentru conceperea Ansamblului Monumental „Calea Eroilor“.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.