Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Parcul RomanescuMulți dintre noi ne-am plimbat prin Parcul Romanescu din Craiova, județul Dolj, ne-am făcut fotografii, ne-am plimbat cu bicicleta, cu barca sau am stat la una dintre terasele din zona lângă o cafea. Dar, probabil, foarte puțini dintre noi știu anumite detalii legate de acest parc sau chiar și anumite legende construite în jurul lui.

 Parcul Romanescu este cel mai mare parc natural din estul Europei, având o suprafață de aproximativ 100 de ha. Pe locul unde se află acest parc a fost moșia logofătului Bibescu, parcul chiar purtând numele acestuia. În anul 1848 moșia a fost cumpărată de administrația publică locală, iar la inițiativa primarului Nicolae Romanescu, parcul a fost amenajat între anii 1901 și 1903. Proiectul pe baza căruia a fost amenajat parcul a fost realizate de către arhitectul Edouard Redont, proiect ce a fost premiat la Paris, în anul 1900, unde a primit medalia de aur.

Un aport deosebit la realizarea parcului a avut-o și Lucia Romanescu, soția primarului, care a reușit, alături de un grup de doamne din înalta societate din perioada respectivă, să strângă, în urma unor colecte publice, anumite sume de bani, care au fost folosite pentru acest proiect.

Parcul RomanescuPentru a imortaliza imagini din timpul în care parcul prindea viață, dar și de la inaugurarea acestuia, primarul Romanescu a apelat la serviciile fotografului oficial al curții regale.

La inaugurarea parcului, care a avut loc în anul 1903, a fost prezent și regele Carol I, iar locuitorii care locuiau pe strada pe unde urma să treacă regele li s-a recomandat să-și zugrăvească casele, gardurile, să-și facă curat în fața porții și să strângă deșeurile.

În anul 1943, unde este intrarea principală, a fost ridicat un bust în memoria lui N. Romanescu, ca un omagiu adus celui căruia i se datorează existența acestui parc.

Parcul RomanescuTotodată, în anul 1944, când a avut loc retragerea din Basarabia, primarul Chișinăului Hanibal Orațiu Dobjanski a demontat statuia lui Ștefan cel Mare și Sfânt și-a adăpostit-o în acest parc.

 Secretele Parcului Romanescu

Parcul Romanescu ascunde mai multe secrete sau povești nespuse, printre care:

  • Regele Carol I și Regina Elisabeta nu au fost lăsați să intre cu caleașca în parc și au fost nevoiți să meargă pe jos;
  • Mai multe familii de turci s-au botezat în apele lacului din acest parc, la începutul secolului XX;
  • La Valea Fetii a existat locul unde în perioada lui Romanescu au fost executați comandanții;
  • O bombă a picat exact în fața intrării principale a parcului în timpul celui de-al doilea război mondial;
  • Primele lebede din Parcul Nicoale Romanescu au fost mâncate în anul 1904, cu ocazia zilei de naștere a unui ofițer, venit cu regimentul de la Rădăuți. Acest ofițer a vrut să aibă la masă o gâscă, a dat ordin să i se aducă, dar cei care trebuia să se ocupe de acest lucru au consumat banii la birt și au atunci s-au hotărât să sacrifice o lebădă. După ce carnea a fost gătită, aceasta a ieșit neagră, iar când au fost chemați la ordin cei care au înlocuit gâsca cu lebăda au recunoscut;
  • În Palatul Bibescu, care este departe de aleile la care vizitatorii au acces, a stat în anul 1856, pe 26 și 27 iunie, domnitorul Alexandru Ioan Cuza;
  • Tot la Palatul Bibescu au cântat Ioana Radu şi Maria Tănase, două mari artiste de muzică populară;
  • Inițial Parcul Nicolae Romanescu a aparţinut familiei Craioveştilor, ulterior fiind moştenit de familia Bibescu.

Despre acest parc trebuie știut că este amenajat în stil romantic, oferind imagini deosebite celor care iubesc frumosul. Cei care aleg să-și petreacă câteva ore pe aleile acestui parc vor putea vedea arbori din specii foarte rare, coline înverzite, un lac, un debarcader, o insulă cu lebede, nuferi, dar și un pârâu cu cascade în miniatură.

Totodată, cei care vor vizita acest parc vor putea vedea și Castelul Fermecat, așezat pe o colină.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.