Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Pantelimon Diaconescu s-a născut în satul Vâlceaua din comuna Câlnic, Gorj, în anul 1885, iar viața sa, deși nu a fost una lungă, a avut un scop definitoriu pentru cărturarii acelor vremuri. La fel ca mulți alți intelectuali din secolul XIX, Pantelimon Diaconescu își dorea nespus să îmbunătățească traiul țărănimii prin cultură. Știa că doar așa va putea lumina mințiile întunecate ale oamenilor de la sate, care erau preocupați cu munca, școala fiind privită, de cele mai multe ori, ca o pierdere de timp. „Să facem totul cât mai bine, nu pentru faima noastră, ci pentru ridicarea ăstui popor rămas în urmă. Noi, măcar noi, cărturarii cei mai apropiaţi ţărănimii, să înţelegem această pătură obidită.”, spunea Pantelimon Diaconescu în „Almanahul Gorjeanul”.

A predat în satul său natal, în Vâlceaua, unde a pus bazele și primului local de școală. Aptitudinile sale nu au trecut neobservate, el fiind numit revizor școlar. Era un dascăl apreciat de localnici, care observau eforturile sale de a aduce îmbunătățiri în domenii ca învățământul, agricultura și economia, dar și al moralității; domenii ce își propuneau să scoată tărănimea din negura neștiinței. Una din scrierile lui Pantelimon Diaconescu a fost lucrararea didactică „Curs de preparație pentru absolvenții învățământului primar elementar care se prezintă la examenul de admitere în școlile secundare”.
A făcut parte din pleiada învățătorilor de elită
Atunci când învățământul românesc a avut nevoie de susținere, Pantelimon Diaconescu s-a numărat printre dascălii care au răspuns apelului ministerului de resort, astfel a devenit parte a pleiadei învățătorilor de elită. Deși viața lui a fost destul de încărcată, a reușit să scrie un număr de cărți care au fost apreciate pentru tipul de lectură plăcută și ușoară care le caracterizau. Printre ele se numără: „Adevăr și dreptate”, „Cartea bunului gospodar”, „Dialoguri poporane”, iar lucrarea sa „Cari industrii casnice ţărăneşti ale Românilor s-ar putea încuraja şi perfecţiona şi prin ce mijloace” a fost premiată de Academia Română, în anul 1915. Iată ce spunea Barbu Ștefănescu Delavrancea despre lucrarea premiată a lui Diaconescu: „Lucrarea prezentată Academiei Române cu deviza „Muncă, economie și prevedere” este un raport critic, destul de binișor scrisă, ușoară la citit,-un fel de constatare de fapt a invaziei produselor străine, care într-un mod violent au înlocuit produsele gospodăriei casnice la țărănimea noastră.”

După o carieră reușită, cu multe dintre scopuri atinse, Pantelimon Diaconescu părăsește această lume la numai 48 de ani, în anul 1933. Moare timpuriu, dar operele sale supraviețuiesc pentru a-i duce gândirea mai departe.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.