Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

brancusi-300x300Constantin Brâncuși este cel mai scump și bine vândut artist român al tuturor timpurilor. Un top realizat de cunoscuta casă de licitaţii Artmark, la începutul lui 2015, îl plasa pe titanul de la Hobița pe un onorabil loc patru, între cele mai vândute opere de artă din toate timpurile, întrecut doar de Giacometti, Modigliani şi Matisse, dar devansând, de exemplu, cea mai bine cotată lucrare a lui Picasso. 
Capodopere evaluate la 110 milioane de euro 

Deși România are artiști renumiți și talentați, care dețin opere ce fac furori în întreaga lume, emblema sculpturii românești rămâne, fără îndoială, Constantin Brâncuși. Specialiștii au evaluat operele realizate de opera 4Titanul de la Hobița la impresionanta sumă de 110 milioane de euro.

Cea mai valoroasă piesa a geniului sculpturii s-a dovedit a fi „Madame L.R”, vândută la Paris în anul 2009 pentru fabuloasa sumă de 29 de milioane de euro.

Capodopera a fost realizată între anii 1914-1917 și făcea parte dintr-o colecție Yves Saint Laurent. Presa a relatat la acel moment că piesa fusese ţinută aproape ascunsă ani la rând, stârnind o curiozitate extraordinară, lucru care a făcut ca prețul ei să fie enorm.

„Pasăre în spaţiu”, adjudecată cu 27,5 milioane de dolari

O altă lucrare rămasă în lumina reflectoarelor pentru mult timp este opera „Pasăre în spaţiu”, adjudecată cu 27,5 milioane de dolari, la o licitaţie organizată de celebra casă Christie’s din New York.

Inițial, aceasta a fost brancusi 1evaluată la o sumă de aproximativ 8 milioane de dolari, însă licitația din anul 2005 a luat un curs amețitor, iar prețul de vânzare a fost impresionant.

Pe lista celor mai prețioase piese apare și sculptura „Danaide”, care se vindea în anul 2002 cu fabuloasa sumă de 18 milioane de dolari. Licitația a fost organizată de renumita casă Christie’s. Capodopera care data din 1913 fusese evaluată, ca și „Pasăre în spațiu”, la un preț mult mai mic, între 8-10 milioane de dolari.

„Prométhée”, un cap turnat în bronz, realizat în 1911, a fost vândut, pentru suma de 12.682.000 de dolari, la o licitaţie organizată la New York, pe 2 mai 2012, de casa Sotheby’s, iar lista incredibilă poate continua cu „Une Muse”, operă adjudecată pentru  suma de 12,4 milioane de dolari, la o licitaţie desfășurată, de asemenea, de casa Christie’s la New York, pe 7 noiembrie 2012.

În prezent, Brâncuși mai are de oferit, celui care este dispus să plătească pentru păstrarea patrimoniului geniului, o sculptură încadrată la categoria „Tezaur”. Opera despre care vorbim este „Cumințenia Pământului”.

Distribuie:

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.