Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Scriitorul Laurian Stănchescu va organiza, pe 16 martie, un parastas în Cimitirul Montparnasse, din Paris, Franţa. Astăzi, poetul alături de mai mulți prieteni, printre care și interpreta Emilia Drăgotoiu Nanu, au plecat spre Paris, cu ajutorul financiar al unui om cu suflet mare, stabilit la Viena. La mormântul lui Constantin Brâncuși va avea loc și o slujbă de pomenire, care va fi oficiată de un preot ortodox, începând cu ora 11:00. Pe 16 martie se împlinesc 60 de ani de la trecerea în neființă a geniului sculpturii moderne.

Brancusi Stanchescu Paris 1

Câteva persoane, printre care și interpreta Emilia Drăgotoiu-Nanu și un urmaș de al lui Constantin Brâncuși, alături de poetul Laurian Stănchescu, îl vor omagia pe Titanul de la Hobița la Paris, la mormântul său din Montparnasse. Laurian Stănchescu a primit sprijin financiar de la Laura Hant, președinta Asociației „Mihai Eminescu” din Viena și a plecat marți, la prânz, spre Paris. Pe 16 martie, la mormântul lui Constantin Brâncuși va avea loc un parastas așa cum se cuvine, o slujbă religioasă de pomenire, iar Emilia Drăgotoiu-Nanu va cânta câteva dintre cântecele Mariei Tănase. Laurian Stănchescu a reușit, cu ajutorul Laurei Hant, ceea ce își propusese: „Este un miracol! Miracolul Brâncuși ne duce la Paris pentru a comemora cei 60 de ani de la moartea Patriarhului Culturii  Române Universale! Suntem niște patrioți români care dăm un orizont cultural și spiritual identității noastre românești, Brâncuși fiind o emblemă a culturii universale. Vom ridica tricolorul la mormântul lui Brâncuși, îl vom tămâia, îi vom da de pomană, vom aprinde lumânări și vom împlini un ritual strămoșesc pentru Constantin Brâncuși. Vreau să remarc absența statului român de la acest eveniment, acolo trebuia să fie președintele statului român, Parlamentul, Guvernul, pentru că Brâncuși ne reprezintă în totalitate. Plec la Paris cu niște oameni extraordinari, ne însoțește și spiritul lui Brâncuși. Miracolul românesc a dus națiunea română mai departe! (…) Boala care macină societatea vis a vis de Brâncuși nu are leac pentru această generație, dar va exploda în generația viitoare, căci miracolul românesc este latent și există. (…) Nichita Stănescu mi-a spus o dată: «Bătrâne, folosește cuvintele cât mai mult pentru că ele atrag realul! Cuvintele creează realul, de multe ori. Gândiți-vă la Dumnezeu și la cuvântul creat de Dumnezeu!» Eu am mers pe acest principiu. Trebuie să îi mulțumesc foarte mult doamnei Laurei Hant, de la Viena. Dumneaei este președintele Asociației «Mihai Eminescu»-asociație pentru promovarea culturii românești și moldovenești și grației dânsei, care a sponsorizat totul, noi mergem astăzi la Paris”, a spus poetul Laurian Stănchescu.

IMG_3218 laura hant viena

La mormântul geniului sculpturii moderne va fi și un urmaș al Titanului de la Hobița, un tânăr gorjean în vârstă de 38 de ani. „Străbunicii mei erau rudă de sânge cu Brâncuși și familia sa. Când eram mic, bunicii ne povesteau cum era Brâncuși. A fost, este și va fi mereu un motiv de mândrie această rudenie cu geniul de la Hobița. Am emoții, căci voi fi pentru prima dată la mormântul lui Constantin Brâncuși. Cred că va fi un moment pe care nu îi voi mai uita vreodată!”, a spus Irinel Constantin Brâncuși.

Plină de emoții a pornit la drum și îndrăgita interpretă Emilia Drăgotoiu-Nanu: „Mergem la Paris. Nu sunt pentru prima dată la o asemenea omagiere și cum Brâncuși a plecat de acasă cu muzica satului în suflet, eu voi merge să îl omagiez pe Titan prim muzica Mariei Tănase. Toți știm că Maria Tănase îl făcea să lăcrimeze prin muzica sa, aveau o legătură deosebită. Cântecele ei îi plăceau lui Brâncuși! Voi fi mesagerul Gorjului din acest punct de vedere! Voi cânta din melodiile Mariei Tănase, melodii care îi plăceau sculptorului: «Mărioară de la Gorj», «Mi-am pus busuioc în păr», «Dragi mi-s cântecele mele» și «Cine iubește și lasă»! Maria Tănase a dat viață acestor cântece într-un fel anume, numai de ea trăit și știut!”, a declarat interpreta Emilia Drăgotoiu-Nanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.