Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Andra Pungan este o tânără olimpică ambițioasă care urmează cursurile Colegiului Național „Tudor Vladimirescu”, fiind elevă în clasa a XI-a. Liceana ia educația în serios și îmbină utilul cu plăcutul atunci când își stabilește prioritățile. Materiile pe care le îndrăgește sunt matematica, biologia și chimia, cea din urmă fiind preferata ei Andra Pungan a participat la olimpiadele de matematică, lingvistică, limba română și chimie, reușind să se califice și la etapele naționale. Eleva CNTV își dorește să afle cât mai multe despre mediul înconjurător pentru a-și ajuta semenii și consideră că după ce ne-am stabilit un obiectiv anume, este important să nu ne abatem de la el, indiferent cât de îndepărtat ar părea. Andra își dorește să urmeze Facultatea de Medicină din București, urmând să decidă după absolvire ce meserie va alege.

Reporter: Care crezi că sunt principalele avantaje și dezavantaje ale generației tale?

Andra P.: Principalele avantaje ale generației mele sunt multiplele posibilități oferite prin intermediul internetului. Acum, nouă ne este mult mai ușor să obținem informații și să primim, uneori, sfaturi în mediul online. În același timp, această continuă activitate desfășurată pe internet distanțează într-un fel oamenii de realitate, în asta constând principalul dezavantaj al generației mele.

Rep.: În opinia ta, care este rolul/contribuția școlii în formare ta ca om în societate?

A.P.: Școala mi-a oferit o multitudine de experiențe care au avut, fiecare în felul ei, un rol în formarea comportamentului meu și care m-au învățat cum ar trebui să reacționez în diferitele situații pe care le întâlnesc.

Rep.: Care este lucrul care ar trebui îmbunătățit în sistemul educațional?

A.P.: Cred că în sistemul educațional ar trebui îmbunătățit felul în care sunt distribuite cantitatea și calitatea cunoștințelor. Un volum mai mic de informații va fi asimilat mai ușor și timpul va face posibilă aprofundarea cunoștințelor, iar astfel vom putea reține mai mult din ceea ce învățăm.

Rep.: Ce materii preferate ai la școală și de ce?

A.P.: Materiile mele preferate de la școală sunt chimia, biologia și matematica. De când eram în clasele primare am avut o afinitate pentru matematică, ceea ce m-a ajutat să îmi formez o gândire structurată. Biologia îmi oferă informații despre corpul uman și despre lumea înconjurătoare și, de mic copil, am avut dorința de a cunoaște cât mai multe lucruri.  Chimia am descoperit-o în gimnaziu și, aproape imediat, am simțit că îmi plăcea mai mult decât orice altă materie studiată până atunci. Un rol important l-au jucat și profesorii, atât cei din gimnaziu, cât și cei de la liceu.

Rep.: Ai obținut premii importante participând la olimpiade. Care sunt acestea?

A.P.: În clasele V-VIII, am participat la etapele județene ale olimpiadelor de matematică și chimie, la care am obținut mențiune și am obținut premiul I la etapa județeană a concursului de română și matematică „+/- Poezie”, participând la etapa națională. În clasa a IX-a am obținut premiul I la etapa județeană a olimpiadei de lingvistică, participând la națională și mențiune la etapele județene ale olimpiadelor de matematică și chimie. În clasa a X-a am obținut premiul I la etapa județeană a olimpiadei de chimie, participând la etapa națională și premiul III la etapa județeană a olimpiadei de matematică. În clasa a XI-a am obținut premiul I la etapa județeană a olimpiadei de chimie, reprezentând județul la etapa națională.

Rep.: Ce facultate ai de gând să urmezi și ce vei face după absolvirea studiilor?

A.P.: Îmi doresc să urmez Facultatea de Medicină din București. Nu am decis încă ce voi face după absolvirea studiilor.

Rep.: Este plecarea în străinătate o opțiune pentru tine? De ce?

A.P.: Da, este o opțiune, întrucât există țări care au sistemul de sănătate mai bine dezvoltat și astfel oferă mai multe oportunități.

Rep.: Cum îți organizezi timpul liber?

A.P.: Încerc să îmi fac o listă de priorități, să o respect și să le îmbin cu activități relaxante.

Rep.: Care este lucrul pe care ți l-ai dori să-l poți face?

A.P.: Mi-aș dori să pot călători în foarte multe țări pentru a cunoaște diferite culturi și moduri de viață.

Rep.: Ce oameni reprezintă modele în viață pentru tine și de ce?

A.P.: În primul rând, membrii familiei reprezintă modele în viață pentru mine, aceștia fiind prezenți în toate momentele evoluției mele personale. De asemenea, prietenii și profesorii îmi oferă în fiecare zi exemple de personalități care mă ajută să aleg cum să mă dezvolt.

Rep.: Care sunt principiile tale de viață?

A.P.: Consider că cel mai important este să avem curajul de a începe o nouă călătorie ce are ca destinație unul dintre visurile noastre.

Rep.: Numește un moment care a avut un impact considerabil asupra gândirii tale.

A.P.: Un impact considerabil l-a avut participarea la etapa națională a olimpiadei de lingvistică, în clasa a IX-a, deoarece mi-a oferit o primă înțelegere asupra a ceea ce îmi doresc și a ceea ce am nevoie de la viață: să mă aflu printre oameni deschiși, cu care voi putea întotdeauna să am discuții pline de interes.

Distribuie:

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.