Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Adrian Daniel Dobrescu este un tânăr de 20 de ani, student în anul II la Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației din Cluj Napoca. Fost elev al Colegiului Național „Ecaterina Teodoroiu”, Adrian s-a făcut remarcat prin participările la concursuri și olimpiade județene și naționale, la discipline precum fizica și științele pământului, pe toată durata liceului, unde a câștigat premii de I, II, III și mențiuni. Rezultatele deosebite din liceu și pasiunea sa pentru fizică i-au oferit tânărului șansa de a se alătura proiectului „Cutting Edge Research in Romania”, proiect destinat olimpicilor la fizică al cărui scop este acela de a încuraja tinerii să urmeze o carieră în cercetare în România. În cadrul acestui proiect, Adrian a vizitat IFIN de la Măgurele și i s-a oferit șansa de a urma cursuri de fizică cuantică cu fizicieni din țară și din străinătate. Pasionatul de fizică a avut parte și de o întâlnire emoționantă cu șeful statului. El a ajuns la Palatul Cotroceni, unde a strâns mâna președintelui Klaus Iohannis și au discutat despre cercetare, olimpiade și sistemul de învățământ. După absolvire, Adrian Dobrescu își dorește să acumuleze mai multă experiență în afara țării, iar apoi să urmeze o meserie în care fizica, disciplina sa de suflet, să aibă un rol important.

 Reporter: Ești student la Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației în Cluj Napoca. Cum este viața de student comparativ cu cea de licean?

Adrian Daniel Dobrescu: Sunt de un an în Cluj și pot spune că îmi place viața de student și m-am acomodat bine. La început a fost destul de diferit față de liceu fiindcă sunt la predare în limba engleză și am mai multe materii importante cărora trebuie să le acord timp suficient, nu doar fizică.

Reporter: Cum a fost perioada liceului? Care sunt cele mai plăcute amintiri de atunci?

Adrian Daniel Dobrescu: Am făcut liceul la Colegiul Național ”Ecaterina Teodoroiu” și am multe amintiri plăcute din acea perioadă, din excursii, tabere, de la olimpiadele naționale. Cred că cel mai mult m-am bucurat când m-am calificat la prima olimpiadă națională.

„Nu aș schimba multe lucruri, probabil m-aș apuca mai devreme de studiat fizica…”

Reporter: Dacă ai putea relua anii de liceu, ce ai face diferit?

Adrian Daniel Dobrescu: Nu aș schimba multe lucruri, probabil m-aș apuca mai devreme de studiat fizica, deoarece am început să mă pregătesc pentru olimpiade abia în clasa a X-a.

Reporter: Ai fost olimpic la liceu. La ce materii ai excelat și ce premii ai obținut?

Adrian Daniel Dobrescu: Am participat la olimpiadele naționale de fizică și științele pământului, o olimpiadă interdisciplinară care cuprinde fizică, chimie, biologie și geografie. În clasa a XI-a am obținut premiul 2 la etapa județeana a ambelor olimpiade, iar în clasa a XII-a premiul 1 la fizică și premiul 3 la științele pământului. În rest am mai multe mențiuni la olimpiade și concursuri și premiul 2 la un concurs național.

Reporter: Care sunt pasiunile tale și ce activități desfășori în prezent?

Adrian Daniel Dobrescu: Pasiunile mele sunt știința și sportul. În timpul liber joc tenis, văd filme, ies cu prietenii, citesc, iar pentru facultate încerc să aprofundez materiile care cred că mă vor ajuta pe viitor.

„Proiectul este destinat elevilor olimpici la fizică și are scopul de a-i încuraja să urmeze o carieră în cercetare în România…”

Reporter: Povestește-mi despre proiectul „Cutting Edge Research in Romania” în care ai fost implicat.

Adrian Daniel Dobrescu: Proiectul este destinat elevilor olimpici la fizică și are scopul de a-i încuraja să urmeze o carieră în cercetare în România, arătându-le că țara noastră dispune de resursele necesare pentru a face cercetare la un nivel înalt.

Reporter: Cum a fost să strângi mâna președintelui? Ce s-a vorbit la acea întrunire?

Adrian Daniel Dobrescu: A fost un moment frumos și emoționant. În mare parte s-a discutat despre cercetare, olimpiade, și despre sistemul de învățământ.

Reporter: Ai rămas plăcut impresionat de vizita la Cotroceni?

Adrian Daniel Dobrescu: Da, am rămas plăcut impresionat din toate punctele de vedere. Discuția cu președintele a fost interesantă și de asemenea mi-au plăcut mult interiorul și curtea palatului Cotroceni.

Reporter: Ce vrei să faci după absolvirea facultății?

Adrian Daniel Dobrescu: După absolvirea facultății vreau să continui cu masterat și doctorat. Nu m-am hotărât încă în ce domeniu, deoarece sunt foarte multe variante, dar cu siguranță voi alege ceva unde fizica are un rol important.

Reporter: Care este părerea ta despre emigrarea tineretului? De ce crezi că pleacă proaspeții absolvenți în alte țări?

Adrian Daniel Dobrescu: Am prieteni care studiază în Anglia. Ei au ales să plece în străinătate pentru condițiile mai bune de învățământ, unde se face mai multă practică și pentru oportunitățile ulterioare.

Reporter: Te-ai gândit vreodată să pleci din țară? De ce?

Adrian Daniel Dobrescu: Aș vrea ca după absolvirea facultății să merg la un master în străinătate pentru a acumula mai multă experiență.

Reporter: Care este cel mai folositor sfat pe care l-ai primit?

Adrian Daniel Dobrescu: Un sfat care mi-a prins foarte bine a fost să încerc să excelez în ceea ce îmi place.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.