Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

În toată țară există oameni simpli cărora le place să promoveze zonele în care locuiesc, oameni care nu au nimic de câștigat, din contră care pierd foarte mult timp cu această pasiune a lor. În rândurile următoare o vom descoperi pe Mariana Radu, din Sighetul Marmației, care încearcă zilnic să scoată în relief, așa cum poate ea, frumusețile județului Maramureș.

 Reporter: Ne-am cunoscut din greșeală, eram în același restaurant, masă lângă masă. Ce mi-a atras atenția la tine este că ești un om simplu care promovezi Maramureșul. De ce faci acest lucru, ce te-a determinat?

 Mariana Radu: Fac acest lucru din pasiune. Sunt absolventă a Facultății de Geografie, secția de Turism, din Sighetul Marmației și m-am îndrăgostit de satul maramureșean încă copilărie. Până acum nu am făcut o carieră din această pasiune, cu toate că de multe ori am fost contactată să fac pe ghidul turistic. În același, timp trebuie să recunosc că-mi place ca omul care vine la noi în Maramureș să se simtă bine, iar atunci când se întoarce acasă să le recomande și altora să vină aici și să ne cunoască.

Reporter: Am văzut că la voi se pune foarte mult accent pe tradiții și obiceiuri, față de alte zone din România. De ce încă mai luptați să mențineți aceste tradiții?

Mariana Radu: Credința și iubirea față de strămoșii noștri. Cu toate că eu m-am născut și am crescut la oraș, în Sighetul Marmației, copilăria mi-am petrecut-o la țară, la bunicii mei, în două localități frumoase din zona noastră, și anume Valea Stejarului și Bârsana. De aici cred că a pornit dragostea pentru turism, pentru agroturism. Vă pot spune, cel puțin în zona noastră, în mediul rural oamenii au credință în Dumnezeu, sunt liniștiți, pot spune că sunt inspirați de Duhul Sfânt.

Reporter: Că tot ai deschis subiectul de credință și biserică. Cred că a fost pentru prima dată când am văzut, într-o duminică, biserica plină, iar cei care participau la slujbă erau îmbrăcați în costum popular, de la copilul de cinci șase ani și până cel mai învârstă locuitor din comună. Ce vă determină ca în tot ce faceți să plecați de la credință și tu crezi că credința vă ajută în promovarea zonei?

 Mariana Radu: Nu neapărat, dar după cum știm credința te ajută în orice. Dar pornind de la întrebarea ta de ce merg oamenii la biserică sau de ce la noi lăcașurile de cult sunt pline, trebuie precizat faptul că în Maramureș oamenii pun accentul pe biserică pentru că acolo merg în fiecare duminică să dea slavă lui Dumnezeu pentru lucrurile pe care le-au primit în  săptămâna care a trecut, dar și pentru a cere putere pentru săptămâna care urmează. Sigur că turiștii apreciază acest lucru, dar noi nu ne folosim de biserică pentru a promova zona noastră. Eu iubesc ceea ce fac, dar nu voi amesteca niciodată biserica cu ceea ce fac.

Reporter: Am văzut că în Sighetul Marmației, unde există Muzeul Satului Maramureșean, se organizează tabere în care copii sunt învățați despre tradițiile din zona voastră.  Credeți că cei mici vor duce mai departe aceste lucruri?

 Mariana Radu: Da, eu consider că cei mici pot să ducă mai departe tot ce ține de Maramureș, dar în același timp ține de noi cum îi învățăm să facă asta, cât de mult îi facem să iubească aceste obiceiuri, exact cum au făcut și cu mine bunicii mei. Că tot mai întrebat de biserică, vreau să mai subliniez faptul că noi ne dorim să le insuflăm copiilor noștri dragostea pentru biserică, dragostea pentru credință.

Reporter: Mi-a plăcut foarte mult un motto pe care tu îl folosești foarte des, un motto de care eu unul m-am îndrăgostit, și anume: „În Maramureș vii turist și pleci prieten”. De ce folosești acest motto și cât de mult crezi în el?

Mariana Radu: Pentru că așa este, am cunoscut foarte mulți oameni care au venit precum turiști  și cu care am rămas prieteni, cum este cazul tău. Eu cred că atât timp ești corect cu cei care vin în casa ta și îi ajuți să nu vadă doar partea comercială a unei zone atunci sigur se depășește această graniță între turist si prietenie. Dar pe lângă acest motto mai încă unul pe care ți-l spun acum și care mă reprezintă foarte mult: „Talentul tău este darul lui Dumnezeu pentru tine. Ceea ce faci cu el este darul tău pentru Dumnezeu.”.

Reporter: Frumos…știu că ești implicată în mai multe proiecte, iar unul dintre ele ar fi să scoți o carte cu rețete tradiționale, acele bucate pe care le pregăteau bunicii noștri. De unde ți-a venit această idee și cât de greu este să o duci până la capăt?

Mariana Radu: Eu am avut această idee încă din timpul facultății, iar pe perioada masterului a trebuit să realizez un proiect despre rețetele tradiționale, inclusiv dizertația am făcut-o pe acest subiect, practic atunci mi-a venit ideea. Exact cum ți-am spus mi-am petrecut vacanțele la bunici și m-am îndrăgostit de anumite preparate pe care nu le mai găsesc. Pot să vă spun că o parte din rețetele despre care vorbesc erau pregătite de mama bunicii mele, acolo vreau să mă întorc. Este o muncă enormă pentru a duce la capăt acest proiect, dar nu mă voi lasă până când acest proiect nu o să fie gata.

Reporter: Cei care vor să ia legătura cu tine, unde te pot găsi?

Mariana Radu: Mă pot găsi pe Facebook, căutând numele meu, sau tot la fel pe Facebook pe pagina Port-Tradiții https://www.facebook.com/Port-Tradi%C8%9Bia-109196098145836 .

Reporter: Am ajuns la finalul acestui interviu, ce le poți transmite celor care au citit acest material?

Mariana Radu: Îi așteptăm pe toți să vină în Maramureș și vom încercă să-i ajutăm pe fiecare să descopere partea tradițională a acestei zone, să nu vadă doar partea comercială…și de ce nu să devenim prieteni, exact cum o spun de fiecare dată prin intermediul motto-ului meu: „În Maramureș vii turist și pleci prieten!”. Doamne ajută!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.