Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Țăranii gorjeni s-au făcut remarcați de-a lungul timpului prin munca lor și dedicarea în tot ceea ce făceau. Un exemplu în acest sens este și Dumitru C. Rebedea, cunoscut ca Niță Rebedea. Gorjeanul cu doar șapte clase absolvite a devenit emblemă pentru județul Gorj în urmă cu foarte multe decenii. Născut în comuna Câineni, Rebedea a pornit de la munca de jos, și-a construit singur casa în care a locuit, iar apoi a ajuns să fie primar, a construit o moară la Târgu Jiu, a făcut parte timp de patru legislaturi din Consiliul Județean și a ajuns bogat din imobiliare. 

Povestea lui Niță Rebedea este prezentată în cartea magistratului Ion Duguleanu – „Târgu Jiu- Case * Oameni * Destine”, ediția 2012. „Priceput în tot ceea ce făcea, Niță Rebedea a fost mult respectat de comunitatea locală și a fost ales primar. (…) După această dată a fost, timp de peste 20 de ani, agent de control și perceptor fiscal. În tot acest timp, gospodăria sa din comuna Câineni a prosperat și s-a extins. A construit o moară pe Jiu și tot acolo a montat un joagăr cu 12 ferăstraie, iar în curtea casei avea un darac și două heleșteie cu pește. Încă din tinerețe s-a înscris în PNL și a rămas fidel acestei formațiuni politice. Timp de patru legislaturi a fost membru în Consiliul Județean și în mai mulți ani a făcut parte din consiliile de administrație ale unor bănci locale. Posesor al unei averi însemnate, mai ales în domeniul imobiliar, a rămas în amintirea contemporanilor și ca sponsor al activității culturale și obștești”, a consemnat Ion Duguleanu în cartea sa.

Niță Rebedea era cunoscut și ca un om sufletist. Un exemplu concret este faptul că a ajutat un copil din satul lui să studieze, astfel că l-a susținut pentru a învăța la Craiova și pentru a ajunge învățător. Rebedea a trecut la cele sfinte în anul 1934.

Distribuie:

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.