Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Elevi ai Școlii Gimnaziale „Ecaterina Teodoroiu” (Nr. 2 n.red.) din Târgu-Jiu, ai Școlii Scoarța, dar și reprezentanți ai Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”-subfiliala Scoarța și filiala Gorj- au participat la aniversarea Centenarului morții eroinei de la Jiu, la Monumentul din Muncelu, comuna Străoane, din județul Vrancea. Acolo, în apropierea tranșeelor unde a murit Cătălina de la Jiu a fost ridicată o cruce comemorativă de către familia col. (r.) dr. Dobre Ghe. Bebe, din comuna Scoarța, (președintele subfilialei Scoarța a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”) cu sprijinul primarului comunei Străoane, Vasile Zbîrciog și al Consiliului Local.

 

În perioada 21 – 23 august 2017, Filiala Gorj a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria” a desfășurat un pelerinaj în județul Vrancea pentru a comemora cei 100 de ani de la jertfa Ecaterinei Teodoroiu, pe locul unde aceasta a fost ucisă.

Delegația alcătuită din 55 de persoane a fost prezentă, marți, 22 august, la Monumentul de la Muncelu, comuna Străoane, unde, a avut loc un ceremonial militar-religios dedicat eroinei. Aceasta a fost ucisă în luptă în zona Dealul Secului-Muncel, în ziua de 22 august 1917, în cadrul luptelor de la Mărășești.

La manifestări, din Gorj, au participat: delegația Filialei Gorj a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria” formată din col. (r.) dr. ing. Walter Loga – președinte, col. (r.) dr. Bebe Dobre – președinte subfiliala Scoarța, prof. Dorel Șorop – președinte subfiliala Dănești, prof. Ion Pința – vicepreședinte, lt. col. (r.) Gheorghe Bușe – secretar executiv, lt. col. (r.) Nicolae Bușe și ing. Vasile Ionescu – membri ai Biroului Executiv, dar și Cercul „Cultul Eroilor” de la Școala Gimnazială Scoarța condus de directoarea Alina Georgiana Bobei și profesorul Marcel Bălașa.

De la Gorj a mai participat și un grup de elevi ai Școlii Gimnaziale „Ecaterina Teodoroiu” din Târgu-Jiu condus de directoarea Livia Zanfir.

 

La inițiativa primarului comunei Străoane din Vrancea, col. (r.) dr. Bebe Dobre – președinte subfiliala Scoarța a Asociației Naționale Cultului Eroilor „Regina Maria” a decis să suporte cheltuiala realizării unei cruci comemorative în memoria eroinei din Târgu-Jiu, care a fost amplasată exact pe locul unde aceasta a fost împușcată.

Crucea comemorativă este și un simbol al legăturii dintre Târgu-Jiu, locul unde s-a născut Ecaterina Teodoroiu și Străoane, localitatea în care a căzut eroic pe câmpul de luptă. „Ideea ridicării acestei cruci a avut-o domnul primar al comunei Străoane, iar eu am decis să o pun în practică. (…)

Am decis să ridicăm o cruce comemorativă pe locul unde a căzut eroic Ecaterina Teodoroiu deoarece sunt gorjean, am terminat Academia Militară și am fost repartizat la Divizia 11 Infanterie din care făcuse parte și Ecaterina Teodoroiu când a căzut eroic pe aceste meleaguri din Moldova. Astfel, datorită mai multor motive (…) am decis să fac această cruce.

Am avut o colaborare impecabilă cu autoritățile din Străoane, o inițiativă privată alături de una a autorităților locale. Și vor mai urma astfel de evenimente, de acțiuni de colaborare”, a spus col. (r.) dr. Bebe Dobre – președinte subfiliala Scoarța a Asociației Naționale Cultului Eroilor „Regina Maria”.

Și la Străoane a fost plantat un stejar în memoria slt. Ecaterina Teodoroiu. Astfel, elevul Pavel Luca, băiatul preotului din Scoarța, a plantat un stejar în spatele crucii Cătălinei, eroina din Vădenii Gorjului.

De asemenea, în cadrul evenimentului organizat de autoritățile din județul Vrancea la împlinirea a 100 de ani de la moartea Ecaterinei Teodoroiu, un program artistic a fost prezentat de Cultul Eroilor Gorj în colaborare cu Școala Gimnazială Scoarța, condus de profesorul Ion Pința – vicepreședinte al filialei gorjene „Cultul Eroilor” , dar și de Școala Gimnazială din comuna Străoane, județul Vrancea.

 

 

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.