Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Ecaterinei TeodoroiuÎncepând de astăzi, 1 decembrie, Banca Națională a României a lansat o nouă bancnotă, pe care este prezentat chipul Ecaterinei Teodoroiu, eroina din primul Război Mondial, iar valoarea acesteia este de 20 de lei.

 Cu ocazia lansării sale, pe 26 noiembrie, guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu, a făcut o comparație între ce se putea cumpăra cu 20 de lei în 1900 și ce se poate cumpăra astăzi cu aceeași sumă: „La 1900, cu 20 de lei se cumpărau 83 de kg de pâine în București și numai 52 de kg de pâine la Paris, iar în prezent, la București se pot cumpăra 4,1 kilograme de pâine și la Paris numai 2 kg de pâine. Normal, Bucureștiul este mai scump decât Parisul. Bancnota de 20 de lei, făcând aceste calcule, ar putea să fie mai tare decât cea de 20 de franci elvețieni. Dar nu se face așa. Puterea de cumpărare a bancnotei nu înseamnă puterea de cumpărare a salariilor”, a arătat Mugur Isărescu.

Cine a fost Ecaterina Teodoroiu?

Ecaterina Teodoroiu a fost prima femeie ofițer din armata română, ce provine dintr-o familie de Olteni din Vădeni, astăzi cartier din Municipiul Târgu Jiu. Eroina de pe Jiu a plecat la București pentru a deveni învățătoare, iar acolo a contribuit la înființarea primelor organizații de cercetași din țară.

Ecaterinei Teodoroiu

După ce România a intrat în Primul Război Mondial, Ecaterina Teodoroiu  a activat pe frontul din regiunea natală, din dorința de a-i răzbuna pe cei patru frați ai ei care muriseră în luptă. Pe timpul războiului a fost luată prizonieră, a reușit să evadeze și a fost rănită de două ori. În timpul spitalizării a fost decorată de către casa regală, a fost avansată la gradul de sublocotenent, iar din această postură a putut participa la bătăliile de la Mărășești, unde a și murit comandând un pluton de infanterie.

Ecaterina Teodoroiu a fost înmormântată inițial în comuna Fitionești, din județul Putna, iar în anul 1821 osemintele sale au fost strămutate la Târgu Jiu, într-un mausoleu din centrul orașului.

Prima bancnotă de 20 de lei

 Puțini știu însă că prima bancnotă de 20 de lei a fost emisă în anul 1881, iar pe data de 1 decembrie Banca Națională a României va lansa în circuitul numismatic 30.000 de bucăți ale acesteia, pe suport de polimer. Prețul de vânzare al replicii este de 100 de lei

 

 

 

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.