Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

O biserică unică în țarăCând auzim numele Buzescu automat ne duce gândul la palatele construite în această localitate, de către cei de etnie romă, și foarte puțini ne gândim la biserica din centrul localității, cu patru intrări identice, unică în țară.

 Această biserică, ce se află pe drumul ce leagă municipiul Alexandria de Roșiori de Vede, a fost construită de către prințul sârb Mihail Obrenovici, care își dorea să transforme această localitate într-un oraș, având mai multe moșii în zonă. Pentru a-și îndeplini această dorință prințul a donat o suprafață de teren, dar și o sumă de bani necesară pentru construirea unei școli, dar și a unei piețe. El chiar a găsit  și un nume pentru viitorul oraș, și anume Cuza, după numele domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Din păcate, acest lucru nu s-a realizat, iar localitatea Buzescu rămas un sat.

Biserică se află în centrul comunei Buzescu, la intersecția a patru drumuri care intră în această localitate din Teleorman. Intrarea principală în altar este orientată spre Drumul European 70 care face legătura cu Alexandria, a doua este orientată spre oraşul Roşiorii de Vede, a treia spre un drum judeţean, iar a patra este orientată către drumul vechi care făcea, în trecut, legătura cu oraşul Turnu Măgurele.

Lăcașul de cult a fost ridicat între anii 1860 și 1864, iar pictura originală a fost executată de către Theodor Aman, un mare pictor și grafician român. Ulterior pictura a fost completată de către Gheorghe Albani, în anul 1929. Pictura reprezintă trei scene biblice:  “Polirea furtunii de către Isus Hristos”, “Răstignirea Mântuitorului” şi “Ridicarea la cer a Mântuitorului”.

De-a lungul timpului, biserica a fost reparată o dată în anul 1928, de către preotul Cristache Ionescu, după ce în prealabil acesta a strâns o sumă de bani necesară  pentru reparațiile efectuate, iar după cutremurul din 1977 acest lăcaș de cult a avut nevoie de lucrări de consolidare.

În anul 1997 biserica din localitatea Buzescu a fost declarată monument istoric, iar cei care veți merge să descoperiți acest lăcaș în formă de cruce, ridicat într-un stil arhitectural Constantinopolitan, veți putea vedea în interiorul bisericii și portretul prințului Mihail Obrenovici, dar și al soției sale.

 

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.