Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

parada 6Președintele Consiliului Județean Gorj, Cosmin Popescu, a participat ieri la tradiționala sărbătoare păstorească „Nedeia de Sfântul Ilie”, de la Polovragi. A avut loc și Festivalul interjudețean de la Polovragi, din cadrul nedeii,  cel mai important eveniment cultural al lunii iulie pentru județul Gorj. În acest an, alături de formațiile locale, au fost prezente grupuri folclorice din Argeș, Sibiu și Vâlcea.

Festivalul interjudețean de la Polovragi, la care au participat tineri artiști, dansatori și membri ai ansamblurilor folclorice din mai multe județe a fost organizată prin grija Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, Consiliul Local și Primăria Polovragi. Această nedeie de la Polovragi este organizată de mai bine de două secole.

În volumul „Credințe, datini și obiceiuri din Gorj”, a lui Alexandru Doru Șerban, se spune că ciobanii care aveau stâne la munte au organizat acum 200 de ani primele ediții ale acestei nedei:

„De Sfântul Ilie, ciobanii din Polovragi au organizat acum 200 de ani, nedeia din Muntele Nedeii. Sărbătoarea marca împuținatul laptelui, căci în loc de două mulsori, se făcea una. La nedeie coborau și ciobanii de la sterpe. De la începutul secolului XX petrecerea de pe Muntele Nedeii a coborât la Polovragi, acolo unde și astăzi are loc vreme de o săptămână. Ciobanii din Novaci schimbau pe băieții și fetele aflați cu oile în munte ca să poată veni la nedeie”.

Parada celor mai frumoase costume populare

La fel ca în fiecare an, la Polovragi a avut loc și parada cailor, dar și a celor mai frumoase costume tradiționale purtate de membrii ansamblurilor participante la Festival. Copiii și tinerii din baia de Fier, Alimpești, Polovragi, Sibiu, Vâlcea și Argeș au defilat prin centrul comunei Polovragi, mândri de meleagurile natale.

„Nedeia de la Polovragi este o tradiţie a zonei, veche de sute de ani, care va continua alte sute de ani. Copilaşii au venit la paradă, dansurile şi cântecele lor conving pe toată lumea că are cine să ne ducă mai departe tradiţia”, a spus Gheorghe Epure, primarul comunei Polovragi.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.