Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

sibiuA fost un weekend plin de muzică și voie bună în Dumbrava Sibiului, acolo unde a fost organizată cea de-a XI-a ediţie a Festivalului Tarafuri şi Fanfare. La eveniment au luat parte și păstrătorii muzicii țărănești de pe meleagurile gorjenești, alături de Iani Gârbaciu, purtătorul de cuvânt al Școlii Populare de Artă Târgu-Jiu.

Evenimentul a fost organizat de Complexul Naţional Muzeal ASTRA Sibiu şi Asociaţia Mişcarea de Rezistenţă, în parteneriat cu Asociaţia Culturală „Arhetipuri: datini, muzică, rost”.

„Sâmbătă şi duminică, vizitatorii Muzeului în aer liber, din Dumbrava Sibiului, vor redescoperi istorisiri cu totul speciale din lumea satului de ieri, păstrate cu grijă, peste ani, de bătrâni muzicanţi veniţi aici din toate colţurile ţării. Începând din acest an, Festivalul Tarafuri şi Fanfare conturează atmosfera târgurilor de odinioară: cu muzicanţi, cu meşteri populari, dar şi cu bucate alese pregătite de socăciţe iscusite”, au comunicat reprezentanții ASTRA.

muzicaAu susținut recitaluri de excepție tarafuri precum:  Taraful din Băbiciu (Olt), Nea Titi Burcea, lăutarul din Băduleasa (Teleorman), Taraful Gorjului, Comunitatea din Vinerea (Alba), Fanfara din Turnişor (Sibiu), Mihai şi Firuţa Moldovan, de pe Valea Idicelului (Mureş), Fluieraşii din Polovragi (Gorj) şi tinerii sibieni „Fluier verde”. „Este important să promovăm această muzică de suflet, muzică tradițională din vechea vatră strămoșească. Tocmai de aceea este o bucurie că tarafuri din Gorj au ocazia să ofere recitaluri la acest eveniment”, a declarat Iani Gârbaciu, purtătorul de cuvânt al Școlii Populare de Artă Târgu-Jiu.

În acelaşi cadru, au susținut ateliere meşteşugari tradiţionali cum sunt Daciana Ungureanu (artă decorativă, Gorj), George Dumitru (ţest, Teleorman), dar şi meşteri care construiesc instrumente muzicale. Totodată, Comunitatea din Vinerea a poposit în Dumbravă cu multe poveşti: din „Câmpul Pâinii”, despre rânduială, port, joc, gastronomie.

„Din acest an, Festivalului Tarafuri şi Fanfare i s-a alăturat şi Doina Lavric Parghel, a cărei voce emoţionantă, însoţită de sunetul cobzei sale şi de poveşti arhaice aduse de pe plaiuri bucovinene, va completa imaginea satului de odinioară. Acţiunile Complexului Naţional Muzeal ASTRA sunt posibile cu finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu”, au mai comunicat reprezenții ASTRA.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.