Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Muzeul Tezaurului de lângă Mănăstirea Tismana este aproape finalizat și va fi inaugurat în perioada imediat următoare. Muzeul este unic în lume și prezintă un moment foarte interesant din istoria României: ascunderea tezaurului României într-o peșteră de lângă Mănăstirea Tismana, în perioada tulbure a celui de-Al Doilea Război Mondial.

Manastirea-Tismana-Gorj-arhitectura

Gheorghe Birău, directorul Sucursalei Gorj a BNR, a anunțat că amenajarea Muzeului Tezaurului se află în faza de finalizare și urmează ca peste o lună să fie inaugurat: „Într-o perioadă de aproximativ o lună va fi inaugurat Muzeul Tezaurului. Aşteptăm ca domnul guvernator să fie prezent la acest eveniment, pentru că este cel care a avut iniţiativa înfiinţării acestui muzeu“.

Muzeul a fost amenajat chiar în peștera de lângă lăcașul de cult unde a fost ascuns timp de aproximativ trei ani, tezaurul României, precum şi o cantitate mare de aur care aparţinea statului polonez. Amenajarea muzeului a pornit chiar de la o idee a guvernatorului Mugur Isărescu, în urma unei vizite pe care a făcut-o la Mănăstirea Tismana.

Lucrările au fost suplimentate

Lucrările au început în anul 2012. În anul 2014, în urma precipitaţiilor abundente, debitul izvorului subteran din peşteră a crescut, iar podeaua a fost inundată, fiind nevoie de efectuarea de lucrări suplimentare. Suma alocată a crescut în total la aproximativ două milioane de lei.

Mai mulți turiști

Marian Slivilescu, primarul localităţii Tismana, se așteaptă ca numărul de turiști să crească după inaugurarea muzeului:

„Acest muzeu ar însemna încă un punct de atracţie pentru Tismana şi putem vorbi de o perioadă în care Tismana a fost cea mai bogată localitate a României şi trebuie să ne mândrim cu acest lucru. Faptul că am fost aleşi să adăpostim tezaurul, chiar şi pentru o perioadă de trei ani,  este o dovadă a faptului că ne-am aflat departe de vârtejurile şi locurile inflamate ale istoriei noastre.

Se va încerca recrearea perioadei respective, care a fost interesantă. Faptul că acest muzeu se va afla lângă mănăstire va însemna un lucru foarte bun, pentru că mănăstirea este cel mai vizita punct din itinerariul turistic al localităţii noastre. Muzeul va însemna un aflux de turişti şi excursionişti“.

Cum a ajuns tezaurul României în peștera de lângă Mănăstirea Tismana

Tezaurul era în mare pericol în anul 1944, atunci când armata germană se afla încă în România, iar Armata Roşie se apropia de graniţa noastră răsăriteană. Conducerea de atunci a BNR a decis să ascundă aurul țării într-o peşteră. Între 11-22 iulie 1944 au fost transportate la Tismana peste 4.000 de casete cu 215 tone de aur. Trupele din Oltenia, comandate de generalul Titus Gârbea, gorjean de origine, a fost trimis de prim-ministrul Constantin Sănătescu să asigure paza tezaurului de la Tismana.

Iniţial, tezaurul a fost ascuns într-un beci din corpul administrativ de lângă biserică, dar, ulterior, conducerea BNR a hotărât să mute tezaurul în peştera din apropierea mănăstirii. Soldaţii din Detaşamentul Neptun, condus de căpitanul Ştefan Dohoneanu, au depus aurul în grotă. La data de 16 septembrie 1944, intrarea în grotă a fost astupată cu un zid de beton de un metru grosime, iar paza peșterii a fost asigurată cu 280 de soldaţi şi ofiţeri sosiţi de la Târgu Jiu. Tezaurul a fost ridicat din peşteră şi transportat la Bucureşti în luna ianuarie 1947.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.