Muzeul Satului Bucovinean este situat la doar 350 de metri distanta de Cetatea de Scaun a Sucevei! Amenajat în aer liber, într-un cadru natural pitoresc și plin de verdeață, acest muzeu este o oază de liniște și autenticitate. Alături de gospodăriile formate din case și anexe, amplasate de-a lungul ulițelor, în vatra satului, ca centru polarizator al vieții comunității, se regăsesc biserica și clopotnița Vama, crâșma Șaru Dornei și școala Securiceni.
Muzeul Satului Bucovinean se numără printre cele mai interesante locuri de vizitat în Suceava. Oferă vizitatorilor o incursiune în cultura și obiceiurile Bucovinei.
O serie de case tradiționale, biserici de lemn, gospodării, ateliere meșteșugărești și alte construcții specifice zonei, reflectă viața satului de odinioară.
Vizitatorii au ocazia să vadă costume tradiționale, obiecte de artă populară, mobilier, ustensile de bucătărie, tehnici de meșteșuguri tradiționale și multe alte exponate care ilustrează aspecte din viața și datinile oamenilor din zona Bucovinei.
Pe valea pârâului care străbate muzeul sunt amplasate instalațiile tehnice hidraulice: moara Mănăstirea Humorului, piua de sumane, daracul pentru prelucrarea lânii. Meseriile și meșteșugurile sunt reprezentate în ateliere dotate cu inventarul specific fiecărui meșteșug, aici putându-se demonstra și învăța tehnicile de lucru tradiționale, fiind folosite ca ateliere-școală pentru copii sau turiști.
Interesul pe care acest tip de muzeu îl relevă are la bază câteva elemente definitorii: expunerea într-un mediu natural, autenticitatea și originalitatea exponatelor, tehnicile de construcție diferite și elementele decorative specifice cu valoare de simbol, recreerea unui mod de viață tradițional, valoarea de document în scop educațional, expunerea colecțiilor etnografice cât mai aproape de utilitatea obiectului în context și nu doar ca obiect de muzeu, permite vizitatorului înțelegerea și valorizarea tradițiilor Bucovinei.
Deși nu este la fel de mare ca alte muzee de acest gen din țară, Muzeul Satului Bucovinean compensează prin faptul că este bine amenajat, organizat și îngrijit. Merită să îi faci o vizită!
PROGRAMUL DE VIZITARE
04 martie – 14 aprilie 2024
- miercuri – duminica 9-17, ultima intrare 16:30;
- luni, marți – închis.
15 aprilie – 29 septembrie 2024
- marți – duminică 10 -18, ultima intrare 17:30;
- luni – închis.
PREȚUL BILETULUI
Expoziția permanentă
- adulți – 16 lei/pers.
- elevi, studenți cu legitimații valabile – 4 lei/pers.
- pensionari – 8 lei/pers.
Taxă manifestări culturale (Spectacole,Târguri, etc.)
- adulți – 8 lei/pers.
- elevi, studenți cu legitimații valabile – 2 lei/pers.
- pensionari – 4 lei/pers.