Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Ziua de Sânziene a fost despre promovarea Iei, a costumului popular şi a tradiţiilor Gorjului, Acasă la Brâncuşi, la cea de a doua ediție a Festivalului „RomânIA autentică”! Mii de persoane au celebrat ia și au participat la evenimentele de la Târgu-Jiu și Hobița. Ansambluri populare de tineri talentați, soliști, instrumentiști, meșteri populari, iubitori ai tradiției și obiceiurilor gorjenești, cu toții și-au dat mâna și au contribuit la buna desfășurare a unui eveniment deosebit. Ediţia din acest an a fost una extinsă, Iaşul promovând, de asemenea, portul şi tradiţiile locale. Prezent la Gorj a fost și secretarul de stat Cristian Videscu, de la Departamentul Centenar. „Sper ca la anul să avem o rețea națională de «RomânIA Autentică» în ziua de Sânziene. Sunt semnale în acest sens, dar timpul nu ne-a permis ca anul acesta să ne dezvoltăm foarte mult. Cu siguranță de la anul vor fi mai multe orașe, nu doar Târgu-Jiu și Iași, și toate celelalte sărbători câmpenești cu specific local să le integrăm într-o Zi Națională a Iei. Și în Transilvania, de Sânziene, se fac foarte multe sărbători câmpenești! Și în alte regiuni. (…)”, a declarat, pentru Revista Cult-ura, secretarul de stat Cristian Videscu, de la Departamentul Centenar din cadrul Guvernului României.

Câteva sute de persoane, copii și membri ai ansamblurilor sau grupurilor de dans și cântec din județul Gorj s-au prins, sâmbătă, în parcul Coloanei fără Sfârșit, într-o horă a iei, sub semnul tricolorului, momentul marcând începerea celei de-a doua ediții a Festivalului „RomânIA Autentică”. Preşedintele Consilului Judeţean Gorj, Cosmin Popescu, a fost prezent la deschiderea evenimentului împreună cu vicepreşedinţii CJ Gorj, Gheorghe Nichifor şi Ninel Muja, primarul comunei Peştişani, Cosmin Pigui, dar şi alţi oficiali. Prezent la manifestări a fost și  secretarul de stat, Cristian Videscu, de la Departamentul Centenar -Guvernul României, partener principal al celei de-a doua ediţii a Festivalului „România Autentică”. La Târgu Jiu, în Parcul Coloanei Fără Sfârșit, după ora 10:00, obiceiurile de Sânziene au deschis marea sărbătoare a costumului popular gorjenesc, participanții mergând după aceea la Hobița, la Casa Memorială „Constantin Brâncuși” și în Poiană. Expoziția de ii de la Casa Memorială a sculptorului Constantin Brâncuși din Hobița a fost un moment important, datorită faptului că Mariela Borcan, responsabila Muzeului Etnografic Albeni, a adus la Hobița ii autentice vechi de peste 100 de ani! Cea de a doua ediție a Festivalului „RomânIA autentică” a continuat pe tot parcursul zilei cu o serbare câmpenească și demonstranții ale meșterilor populari gorjeni.

 

Sute de tineri talentați au urcat pe scena din Poiana Hobiței

Hobiţa a găzduit o serbare câmpenească, unde a avut loc un spectacol artistic maraton susţinut de Şcoala Populară de Artă din Târgu Jiu şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj. Zeci de meşteri populari au fost prezenți în Poiana din Hobița și le-au arătat participanților și turiștilor  arta meșteșugurilor lor. Pe scena festivalului au evoluat zeci de ansambluri din toate zonele județului — Ansamblul „Roua” din Cloșani, Ansamblul „Cânt și Joc” din comuna Peștișani, Ansamblul „Brâulețul” din satul Bălcești, Ansamblul „Maria Apostol” din satul Bâlta-Runcu, Ansamblul „Liviu Dafinescu” din comuna Baia de Fier, Ansamblul „Flori de Joc” din comuna Țânțăreni, Ansamblul „Altița Bărbăteștiului” din comuna Bărbătești, Ansamblul „Cununița” din comuna Dănciulești, Ansamblul „Bobocelu” din comuna Crușeț, Ansamblul „Brâulețul” din orașul Turceni, Ansamblul Magherilor din Albeni și mulți alții. Tineri soliști din Rovinari, Turceni, Târgu-Jiu, Peștișani, Albeni au încântat publicul prezent la Festivalul „RomânIA autentică”. Evenimentul s-a încheiat cu un spectacol de gală susţinut de Ansamblul Artistic „Doina Gorjului” şi invitaţii săi, urmat de un foc de artificii.

În viitor, festivalul va fi organizat în mult mai multe orașe

Prezent la eveniment a fost și secretarul de stat din cadrul Departamentului Centenar al Guvernului, Cristian-Ioan Videscu. Oficialul și-a exprimat speranța ca anul viitor, Festivalul „RomânIA Autentică” să se desfășoare în mai multe orașe din țară, autoritățile centrale având în plan ca toate aceste serbări câmpenești cu specific local să fie integrate într-o Zi Națională a Iei. „Festivalul «RomânIA autentică» este un eveniment pe care noi l-am susținut din prima clipă în care doamna Cristina Chiriac ne-a propus acest concept. Dincolo de festival, ne interesează tot ce înseamnă port popular, tradiții, artă tradițională și folosim Centenarul Marii Uniri ca pe un pretext pentru a ne redescoperi, pentru a promova arta și cultura tradițional românească și pentru a consolida unitatea dintre regiunile României. Cred că Guvernul trebuie să sprijine mereu acțiunile de acest fel. Mai sunt foarte multe evenimente locale, mai mici sau mai mari în toată țara și în afară. Sper ca la anul să avem o rețea națională de «RomânIA Autentică» în ziua de Sânziene. Sunt semnale în acest sens, dar timpul nu ne-a permis ca anul acesta să ne dezvoltăm foarte mult. Cu siguranță de la anul vor fi mai multe orașe, nu doar Târgu-Jiu și Iași, și toate celelalte sărbători câmpenești cu specific local să le integrăm într-o Zi Națională a Iei. Și în Transilvania, de Sânziene, se fac foarte multe sărbători câmpenești! Și în alte regiuni. (…)”, a declarat, pentru Revista Cult-ura, secretarul de stat Cristian Videscu, de la Departamentul Centenar din cadrul Guvernului României.

   

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.