Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

IMG_1545„Ziua Culturii Naționale“, care reprezintă data nașterii poetului național al românilor, Mihai Eminescu (1850-1889), a fost sărbătorită, duminică, 15 ianuarie, de Biblioteca Județeană „Christian Tell“ și de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Gorj.

La Biblioteca Județeană „Christian Tell“ a avut loc vernisajul expoziției de fotografie „Fotografica“. Un număr de 14 elevi de la Colegiul Național „Spiru Haret“ au participat la un concurs de fotografie organizat de profesorii Elena Găvan și Daniel Morărița, de la Colegiul Național „Spiru Haret“.

A urmat evenimentul principal, care a constat în recitarea de poezii de elogiere a „poetului nepereche“ de către poeții gorjeni: Spiridon Popescu, Adrian Fărțilă, Vasile Ponea, Valentin Chepeneag, Marian Dobreanu, și Maria Cornoiu, membru al Cenaclului Columna. Momentele poetice au fost presărate cu cele muzicale, din opera eminesciană, susținute de interpreții Școlii Populare de Artă: Liliana Ciochină Neoagă, Cristina Boian, Yasmine Polacek, Olimpia Bălășoiu, Sorin Bivolaru, Vali Petruța și Sabina Dabelea. IMG_1562Poetul Alex Gregora a lansat o nouă carte, „Zinc feudal“, prezentată de scriitorul Lazăr Popescu.

„34% dintre români nu au citit o carte“

În cadrul programului organizat de CJCPCT Gorj, Ion Cepoi a prezentat lucrarea cu subiectul „Cultura națională azi – de la capodopere la telenovele și manele. Barometrul consumului cultural în România contemporană”:

„Este o zi a proiectelor, dar și a analizei pe care fiecare dintre creatori, dintre administratorii culturali, dintre iubitorii de cultură, ar trebui să și-o facă, pentru că a sosit vremea să ne mai punem și întrebarea ce facem noi în plan cultural pentru comunitățile în care trăim, și nu doar ce face comunitatea pentru fiecare dintre noi. Unde suntem în acest moment?

Dacă ar fi să folosesc o formulă integratoare, aș spune că ne aflăm undeva pe drumul dintre capodopere și telenovele și manele. De ce îmi permit să fac această afirmație?

Ultimul barometru al consumului cultural în România pe anul 2015, întocmit de Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală, ne dă următoarele date: 1,2% dintre români au mers săptămânal la un eveniment sau la o sărbătoare locală, 82% nu au mers la bibliotecă, 65% nu au mers la teatru, 25% nu au cumpărat cărți, 89% nu au mers la operă și operetă, 34% nu au citit o carte, 61% nu au mers la cinematograf, 64% nu au mers la muzee și expoziții, 96% au privit doar la televizor, 84% dintre cei care au privit la televizor au vizionat filme, preferatele pentru peste 55% fiind telenovelele sud-americane, turcești sau românești, 75% au ascultat muzică piratată în cea mai mare parte manele; 58% nu au citit ziare; peste 44% nu au folosit internetul.

Nu aș vrea să fim foarte pesimiști. Aceasta este situația de la nivelul anului 2015. Am toate motivele să cred că nici 2016 nu este foarte departe de 2015. Acest barometru demonstrează că ceea ce generații succesive au înțeles prin instituții clasice de cultură – teatru, operă, operetă, bibliotecă, muzeu, sală de expoziție – nu se mai află în preferințele românilor, din păcate”.

IMG_1586

Clădirile reprezentative din Târgu Jiu, în acuarelă

Programul de „Ziua Culturii Naționale” a mai cuprins lansarea publicațiilor „Jiului de Sus” (nr. 22-23/2016) și „Portal Măiastra” , nr. 4/2016, revistă care apare sub egida Uniunii Scriitorilor din România.

De asemenea, în același loc s-a desfășurat vernisajul expoziției de acuarelă „Cu șevaletul prin Târgu Jiu”, a artistei Corina Perianu de la Muzeul Național de Artă București. Lucrările au fost realizate în cadrul Taberei internaționale de pictură România-Bulgaria organizate de CJCPCT Gorj în iunie 2016. Tot în cadrul manifestărilor s-a desfășurat și lansarea cărții „Eminescu-drumuri și popasuri în Gorj” a lui Zenovie Cârlugea și un recital muzical susținut de elevi și profesori ai Liceului de Arte și Muzică „Constantin Brăiloiu”.

Distribuie:

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.