Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Un cerc de foc în jurul magnificei opere a lui Constantin Brâncuși, Coloana fără Sfârșit, dar și o linie de foc de la Masa Tăcerii la Poarta Sărutului au marcat „Marșul Brâncuși”, eveniment realizat de poetul Laurian Stănchescu, cu sprijinul dansatorilor de la Ansamblul Profesionist „Doina Gorjului”. Evenimentul dedicat celebrării a 141 de ani de la nașterea Titanului de la Hobița a avut loc marți seara, la Târgu-Jiu.

lauran j laurian 1

Poetul Laurian Stănchescu l-a omagiat pe Constantin Brâncuși și marți seara, la Târgu-Jiu, acolo unde a organizat „Marșul Brâncuși”, cu făclii. De la ora 18:00, zeci de dansatori de la Ansamblul Profesionist „Doina Gorjului”, îmbrăcați în costume populare, au purtat cu mândrie făclii aprinse. Marșul a început la Masa Tăcerii, iar la Biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel de pe Axa Brâncuși, participanții s-au oprit și preoții de la acest lăcaș de cult au oficiat o slujbă de pomenire a geniului sculpturii moderne. După slujbă, participanții au mers, tot pe jos, spre Parcul Coloanei fără Sfârșit.

laurian gjk laurian gffr

La Coloana Infinită, ținând în mână Tricolorul cu imaginea Titanului de la Hobița, Laurian Stănchescu, emoționat, a vorbit despre importanța lui Brâncuși: „Constantin Brâncuși a reușit să facă din opera sa și din spiritualitatea românească o mitologie! El ne-a înrudit cu Dumnezeu! A făcut din neamul gorjenesc o legendă pe care noi trebuie să o ducem mai departe, trebuie să ne înveșmântăm cu spiritualitatea lui Brâncuși. Suntem la un pas de a ieși definitiv în afara culturii noastre și este trist. Vreau să îi mulțumesc domnului președinte Cosmin Popescu. (…) Osemintele lui Brâncuși trebuiesc repatriate. O altă chestiune de suflet și dureroasă este necesitatea refacerii casei în care s-a născut Brâncuși. Sculptorul a rămas mereu cetățean român, el nu a renunțat niciodată la cetățenia română! (…) Fraților, dacă nu ne sacralizăm noi neamul, modele care au fost înaintea noastră, pierim! Nu vom avea continuitate! Geniul lui Brâncuși strălucește în toată lumea! Îmi aduc aminte că bunicul meu din Dragotești mă aducea aici la pietrele lui Brâncuși și mă punea să mă îmbrac în costum popular. El avea un cult pentru Brâncuși. Veneam la pietrele lui Brâncuși, se ruga și apoi plecam înapoi, acasă. Destinul nostru este legat de Brâncuși. Gorjul are un patrimoniu universal! Trebuiesc niște oameni destoinici! Putem face un model cultural din Gorj”, a spus poetul Laurian Stănchescu la Coloana fără Sfârșit.

laurian ht laurian ggh laurian ggt

Publicistul Stănchescu a acordat o Distincție Culturală „Constantin Brâncuși” Ansamblului Artistic Profesionist „Doina Gorjului” și le-a mulțumit pentru sprijin! La evenimentul organizat marți seara a participat și meșterul popular Radu Crăciunescu, Miron Cozma și câțiva târgujieni. „Sunt puțini oameni ca dvs, care-și iubesc tradițiile și cultura. Lucrările lui Brâncuși valorează milioane, zeci de milioane de euro, dar ceea ce este dramatic, este incalificabilă situația în care toți cei care s-au perindat în Guvernul României, în zona culturală, în special, nu au făcut nimic pentru cultura noastră, nimic pentru Brâncuși! (…) Voi fi lângă dumneata pentru ca oasele lui Brâncuși să fie aduse în țară”, a spus Miron Cozma.

lauran d laurian 1 laurian gh laurian stn c miron cosma

Distribuie:

3 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.