Maria Abrudan este o elevă eminentă a Colegiului Național „Tudor Vladimirescu”. Are 18 ani, este în clasa a XI-a și participă la concursuri de geografie din clasa V-a, cunoștințele sale aducându-i mereu câte un premiu. Anul acesta a fost și anul în care frumoasa liceană a reușit să obțină locul I Olimpiada Națională de Geografie, fiind și cel mai important premiu școlar obținut, deoarece, spune ea, materia de anul acesta i-a fost cea mai dragă de până acum. Se declară complet îndrăgostită de peisajele României și nu se vede părăsind-o vreodată. Pe lângă călătorii, tânăra preferă să studieze tot felul de noi informații pentru a-și hrăni intelectul. Ea vede școala ca pe un antrenament al minții și este mereu dornică să asimileze noi informații pentru a putea întreține conversații cu tot felul de oameni. „Îmi place să cred că sunt o persoană dornică de evoluția permanentă a spiritului minții. Îmi place să asimilez informații noi din diferite domenii astfel încât să pot susține discuții cu diverse tipuri de oameni”, spune Maria Abrudan pentru Revista Cult-ura.
Reporter: Ai obținut locul I la Olimpiada Națională de Geografie, te așteptai la acest rezultat?
Maria Abrudan: A fost o surpriză pentru mine, deși am simțit că anul acesta este anul meu pentru geografie. Am plecat la olimpiadă cu teama că nu m-am pregătit suficient, dar am avut oportunitatea unor subiecte care m-au avantajat. De asemenea, pot spune că materia din acest an mi-a fost cea mai dragă, lucru ce mi-a ușurat procesul de învățare.
Reporter: Este primul sau singurul premiu obținut de tine? Ce alte premii ai mai luat de-a lungul timpului?
Maria Abrudan: Este, cu siguranță, cel mai important premiu școlar pe care l-am obținut până acum, însă geografia nu îmi este deloc străină. Particip la concursuri de geografie din clasa a V-a, când am obținut punctajul maxim la un concurs interjudețean. De atunci, mi-am spus că poate georgrafia este pentru mine și am participat în fiecare an la astfel de concursuri obținând premii de fiecare dată. Anul acesta am celebrat a patra participare la ONG (olimpiada națională de geografie) chiar cu medalia de aur. În fiecare an, de ONG, am obținut Mențiune Specială, cel mai aproape de podium fiind în clasa a IX-a când m-am aflat pe locul VII și, bineînțeles, anul acesta.
Reporter: Care sunt pasiunile tale și care din ele va fi cea care îți va fi cea mai utilă pe viitor?
Maria A.: Una din marile mele pasiuni este să dobândesc cunoștințe noi, fie prin conversație directă cu alte persoane, fie căutându-mi singură informația în cărți sau pe internet. Cred că lucrul acesta mă ajută să evoluez din mai multe puncte de vedere.
Rep.: Cât de importantă este școala pentru tine și ce drum vei urma după absolvirea liceului?
M.A.: Eu văd școala ca pe un antrenament al minții. Nu consider că notele sau materia în sine fac școala importantă, ci simplul fapt că aceasta ne impulsionează să ne antrenăm mintea și să ne descoperim mai bine.
Rep.: Ce activități ai pe parcursul unei zile, atunci când nu ești la școală?
M.A.: Când nu sunt la școală sunt, mai mult ca sigur, undeva. Nu prea zăbovesc pe acasă, ci prefer să-mi umplu timpul întâlnindu-mă și interacționând cu prietenii. Când stau pe acasă, mă uit la foarte multe videoclipuri pe YouTube cu informații interesante sau subiecte pur adolescentine.
Rep.: Ce ți-ai fi dorit să poți face dar nu ai fi în stare?
M.A..: Mi-aș fi dorit, cu certitudine, să fi învățat mai multe limbi străine, când aveam mintea mai „fragedă”, dar și să fi călătorit mai mult. Firește, încă mai pot face aceste lucruri, dar uneori, începuturile mă sperie.
Rep.: Care sunt locurile din România pe care ți-ai dori să le vizitezi cândva și de ce?
M.A.: Am vizitat o bună parte din România pentru că îmi place să călătoresc. Aici m-a ajutat și ONG-ul. Totuși, niciodată nu am fost în Delta Dunării sau în Bucovina. Ah, și Vulcanii Noroioși de la Pâclele Mici, mai ales că fac parte din materia de geografie fiind un fenomen deosebit. Cel mai mult îmi plac orașele noastre, fiind ceva mai sociale, și mi-ar plăcea să poposesc cel puțin o săptămână în fiecare oraș mare pentru a-l descoperi.
Rep.: Este România o bijuterie a Europei? Care crezi că sunt obiectivele ce ne-ar recomanda turiștilor din lumea-ntreagă?
M.A.: România este, cu certitudine, mai ales în ochii unui geograf, un spațiu multiuniversal în care poți găsi o varietate de medii, de la munți înalți până la Delta Dunării. Cred că fiecare loc îți poate oferi senzații diferite, important este ce cauți. În acest sens aș putea recomanda câteva locuri: Maramureșul pentru tradiție, Bucureștiul pentru urbanism, Delta Dunării pentru biodiversitate și Vama Veche pentru simplitatea și unicitatea sa.
Rep.: Ai pleca din țară dacă ți s-ar oferi această oportunitate?
M.A.: Aș pleca din țară pentru dobândirea de noi informații și înțelegerea unor culturi și mentalități diferite, însă cred că mereu m-aș întoarce în țară pentru că nu mă văd așezându-mă pentru prea mult timp altundeva.
Rep.: Ce crezi că ar trebui să facem în țara noastră pentru a o înfrumuseța?
M.A.: Cred că ar trebui să înțelegem noi, în primul rând, că trăim într-o țară frumoasă și să nu mai căutam nod în papură peste tot pe unde ne zăbovește privirea. Cred că asta ne-ar face țara mai frumoasă.
Rep.: Cât de importantă este geografia pentru tine și care este modul tău de a o învăța?
M.A.: Am înțeles de ceva timp că geografia te ajută să cunoști lumea în care trăiești, de aceea îmi place așa mult. O învăț ușor, citind diverse manuale și materiale online și aprofundând ce nu înțeleg în esență.
Rep.: Ai obiective bine stabilite în viață sau ți le creezi în timp?
M.A.: Consider că nu trebuie să-mi aleg un drum, ci să îmi construiesc unul, de aceea prefer să îmi diminuez scopurile și să trăiesc în prezent.
Rep.: Numește un lucru de care nu te poți lipsi în viața de zi cu zi.
M.A.: Din nefericire, telefonul. Deși nocivă uneori, tehnologia îmi oferă totul la o căutare distanța și cred că ar trebui să acceptăm că lumea se schimbă puțin și că progresele tehnologice sunt la ordinea zilei.
Rep.: Care este sfatul pe care ai vrea să-l dai tuturor tinerilor?
M.A.: Aș vrea să le spun că important este să se cunoască pe ei înainte de toate, să aibă răbdare și încredere în evoluția lucrurilor și implicit a minții. Să nu se lase prada ideilor preconcepute ale societății în care trăim. Materia nu se pierde, doar se transformă și nimic nu este cu adevărat permanent. Pe lângă asta, iubiți-vă pe voi și pe cei din jur și nu uitați că până și plăcile continentale se mișcă, deci cam totul este posibil, nu?