Mănăstirea Topolniţa, veche mănăstire ortodoxă din Episcopia Severinului şi a Strehaiei, din județul vecin Mehedinți, este aşezată pe valea râului Topolniţa. Lăcașul de cult este ctitoria Sfântului Nicodim de la Tismana. Biserica veche a mănăstirii este închinată Sfântului Ioan Botezătorul, aici viețuind o obşte monahală de călugări. Anual, mii de pelerini trec pragul acestui lăcaș de cult din Mehedinți.
Mănăstirea Topolnița este, asemenea celor de la Vodița, Cerneți și Gura Motrului, dintre cele mai vechi din Oltenia. Mănăstirea Topolnița atrage și datorită faptului că se află într-un loc mirific. În proximitatea lăcașului se află una dintre cele mai spectaculoase cascade din Oltenia.
Potrivit tradiţiei locale, Sfântul Nicodim de la Tismana a plecat de la Mănăstirea Vodiţa pentru a căuta un loc pentru ridicarea unei mănăstiri închinate Maicii Domnului. Sfântul s-a oprit pe valea râului Topolniţa, unde s-a apucat de lucru. Biserică veche a Mănăstirii Topolniţa a fost ctitorită de boierii Craioveşti, în secolul al XVI-lea, pe vatra unei biserici mai vechi, zidită de Sfântul Nicodim, ctitorul mănăstirilor Tismana şi Vodiţa.
„Biserica actuală a mânăstirii Topolnița a fost construită pe vatra unei sihăstri de călugări, înălțată în secolul al XIV-lea de Sfântul Nicodim, în vremea lui Radu I (1374-1375). Actualul lăcaș datează din 1646, din timpul domnitorului Matei Basarab, care a donat-o, în stare de ruină, la 12 februarie, căpitanului de dorobanți Lupu Buliga și soției sale Stanca, ale căror morminte s-au identificat în partea dreaptă a pronaosului, în cea din stânga aflându-se cel al Stoichiței, fiica lor trecută în ceruri în decembrie 1653.
În timpul zaverei din 1821, mănăstirea a devenit un bastion în care Ghiță Cuțui Olteanul și Simion Mehedințeanu, căpitani ai lui Tudor Vladimirescu, și-au așezat tabăra înainte de a pleca spre București. Astăzi, ea a devenit un loc în care călătorul se întâlnește cu istoria”, a declarat pentru Agerpres episcopul Nicodim al Severinului.
Căpitanii lui Tudor Vladimirescu au găsit adăpost aici
Între zidurile Schitului Topolniţa, Ghiţă Cutui Olteanul şi Simion Mehedinţeanul, căpitan din oastea de panduri ai lui Tudor Vladimirescu, şi-au asigurat un loc de refugiu şi de rezistenţă. Faptul acesta este consemnat pe o placă memorială, aflată la intrarea în mănăstire.
Mănăstirea mai are încă un turn de strajă şi ziduri înconjurătoare. Ansamblul monahal de la Topolniţa cuprinde biserica cea veche, închinată Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul, turnul clopotniţă, stăreţia, chiliile şi biserica din lemn, închinată Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena.
„Biserică din lemn a fost construită iniţial în satul Spineni, comuna Băleşti, judeţul Gorj, în anul 1832, iar mai apoi a fost strămutată şi asamblată, după 160 de ani, între anii 1992-1993, lângă Mănăstirea Topolniţa. Odată cu strămutarea acesteia, biserica de lemn a fost închinată Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena”, potrivit site-ului crestinortodox.ro
Judecata de Apoi, scena care te face să nu mai vrei să păcătuiești
Remarcabilă este tema ,,Judecata de Apoi”, pictată în faţada exterioară vestică a mănăstirii, la fel ca la lăcașurile de cult din Moldova.
„Ceea ce este senzațional la acest sfânt așezământ de cult îl reprezintă scena Judecății de Apoi pictată pe fațada exterioară vestică în maniera celor aflate la mănăstirile din Moldova. Biserica, care a străbătut prin vreme sute de ani, a fost construită în formă de cruce din cărămidă arsă și piatră. Are o singură turlă, pe naos, acoperită cu țiglă. Pronaosul este despărțit de naos, lucru curios, de un zid de cărămidă, în care s-a lăsat loc pentru o ușă. Catapeteasma, datând din 1762, a fost cioplită în lemn de tei, elementele florare fiind aurite. Icoana de hram a fost ferecată în argint”, a afirmat episcopul Nicodim.
Grajd pentru ciobani
După anul 1864, în urma secularizării averilor mănăstireşti, Schitul Topolniţa a fot părăsit, iar chiliile construite în anul 1640 au fost distruse. În perioada comunistă mănăstirea a fost din nou părăsită și a devenit adăpost pentru ciobanii care își aveau turmele de oi pe valea râului Topolnița, care se scurge, mai ales în zilele de vară, domol și obosit, spre Dunăre. Reabilitarea Mănăstirii Topolnița a început cu lucrări de restaurare după 1990, iar între anii 1992-1993 lângă biserica din cărămidă, dar în afara zidurilor de apărare, a fost strămutată biserica de lemn din satul Spineni, comuna Băiești, construită în 1832, care de la început a fost închinată Sfinților Împărați Constantin și Elena.