Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași, în calitate de partener, invită publicul la cel mai important eveniment dedicat sculpturii din România, LUNA SCULPTORILOR ROMÂNI, organizat în perioada 19 februarie – 19 martie 2023, pentru a celebra 147 de ani de la nașterea marelui artist Constantin Brâncuși. Acest eveniment reunește, în cadrul celor 11 expoziții solo și colective, peste 185 de sculpturi, 51 dintre ele fiind amplasate în aer liber.

Publicul ieșean va beneficia, astfel, timp de o lună, de estetica artei contemporane, ce se va lăsa descoperită și pe arterele pietonale ale orașului, în proiect anunțându-și prezența 54 de autori din Arad, Timișoara, Cluj, Sângeorz, Alba – Iulia, București, Constanța, Iași și Chișinău, alături de invitați speciali din diverse domenii ale culturii.

Evenimentul este organizat de Ateneul Național din Iași, cu sprijinul Primăriei Iași, având ca parteneri principali Uniunea Artiștilor Plastici din România, Complexul Muzeal Național „Moldova” – Muzeul de Artă și  Muzeul Unirii, Muzeul Național de Artă Constanța, Universitatea Națională de Arte „George Enescu”, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Casa de Cultură a Municipiului Iași „Mihai Ursachi”, Galeria Aparte, Galeria ArtEast, Galeria Dana, Arcada Central Art Space, Galeria „Theodor Pallady”, Galeria de Artă „Nicolae Tonitza”, Galeria de Artă „Drossu”, TVR Iași, Bindu, Grand Hotel Traian, Artmark, Palas Mall.

Iubitorii de artă sunt așteptați atât în locațiile partenere, cât și în arealul destinat evenimentului (Grădina Palas, Esplanada Palatului Culturii, str. Ștefan cel Mare, Piața Unirii, str. Alexandru Lăpușneanu, Casa Universitarilor din Iași, Parc Copou), pentru a admira opere de artă unice, în cadrul a ceea ce se dorește a fi o radiografie a sculpturii moderne și contemporane românești.

Acest eveniment singular este cu acces gratuit în muzeele și galeriile partenere și își dorește apropierea de arta contemporană a tuturor vizitatorilor, sprijinind astfel evoluția firească a unei societăți ce se bazează pe valoare și adevăr.

Primii artiști care expun (19 februarie – 19 martie) sunt: prof. univ. dr. Dan Covătaru (artera Alexandru Lăpușneanu), Gabriela Drinceanu (Piața Unirii) și Darius Hulea (pietonalul Ștefan cel Mare).

În Rotonda Muzeului de Artă din Palatul Culturii, vor expune, în perioada 20 februarie – 19 martie 2023, George Apostu și Napoleon Tiron. Vernisajul acestui eveniment, curatoriat de dr. Maria Bilașevschi și drd. Valentina Druțu, va avea loc luni, 20 februarie 2023, ora 17.00.

La Muzeul Unirii publicul va putea vizita expoziția „Colectiva” care va fi deschisă începând cu data de 26 februarie 2023.
Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.