În județul Gorj sunt foarte multe locuri ce merită să fie vizitate, multe dintre ele foarte cunoscute, cum ar fi: operele lui Constantin Brâncuși de la Târgu Jiu, Transalpina, Peștera Muierilor sau Peștera Polovragi. Foarte puțină lume știe însă de Muzeul Arhitecturii Populare, Schiturile de pe Muntele Cioclovina, Valea Suseni, Cheile Corcoaia, Mânăstirea Crasna, Monumentul lui Mihai Viteazul sau despre localitatea Padeș.
În județul Gorj, pe lângă drumul vizitat de foarte mulți turiști, și aici mă refer la Transalpina, mai există un drum, cunoscut din cele mai vechi timpuri ca Drumul Roman.
Acest drum unește localitatea Schela, din județul Gorj, cu orașul Vulcan, din județul Hunedoara, drum aflat în prezent în curs de modernizare. Mergând pe acest drum, dinspre localitatea Schela, puteți ajunge la Poiana lui Mihai, locul unde se presupune că a poposit domnitorul în drumul său spre Ardeal, în anul 1600. Pe lângă priveliștea minunată, cei care ajung în această poiană pot vedea și un monument dedicat acestui eveniment istoric.
Mânăstirea Crasna
În același timp, pe lângă cele trei mânăstiri cunoscute din județul Gorj, și aici mă refer la Tismana, Lainici și Polovragi, mai există o mânăstire micuță ce datează din anul 1486, fiind ctitorită de Dumitru Frumușanu, văr al soției lui Mihai Viteazul, doamna Stanca, mai exact Mânăstirea Crasna.
Această mânăstire se află la 30 de km de Târgu Jiu, este construită în stil bizantin, cu o sigură turlă, fiind amplasată într-un cadru natural foarte frumos. Ce este cu adevărat impresionant la această mânăstire este catapeteasma înaltă din lemn, poleită cu aur.
Cheile Corcoaia
Un loc mai puțin cunoscut din județul Gorj, dar care merită vizitat, chiar dacă este greu accesibil, sunt Cheile Corcoaia. Aceste chei sunt amplasate în bazinul superior al Cernei, fiind un monument al naturii. Pentru a ajunge la aceste chei trebuie ajuns prima data în localitatea Cerna Sat, printre cele mai izolate din această zonă.
Valea Suseni
Un alt obiectiv ce merită vizitat se află la doar 10 km de Târgu Jiu, fiind vorba despre Valea Suseni. Pe un drum superb ce urcă spre munte, pe o parte și pe alta a râului Suseni, turiștii pot vedea peisaje de poveste. Dacă vara, în perioadele secetoase, râul este doar un firicel, primăvara și toamna acest loc capătă o frumusețe aparte. Drumul ce străbate această vale este modernizat, se poate merge inclusiv cu mașina, dar eu unul recomand acest loc pentru o plimbare cu bicicleta.
Schiturile de pe Muntele Cioclovina
Cei care merg să viziteze Mânăstirea Tismana, pot merge să viziteze și Schiturile de pe Muntele Cioclovina, deoarece muntele ce veghează această mânăstire ascunde foarte multe locuri superbe. Puțini știu că Muntele Cioclovina este o arie naturală protejată pentru speciile de plante pe care le adăpostește, iar o potecă ce începe la câțiva kilometri de mânăstirea Tismana te poartă timp de două ore până spre vârful muntelui.
Cei care aleg să meargă pe această potecă pot ajunge la Schitul Cioclovina de Jos, un loc frumos unde locuiesc câteva măicuțe. Acest schit a fost construit în anul 1600. Mergând în continuare pe această potecă veți putea ajunge la Schitul Cioclovina de Sus, unul dintre cele mai încântătoare locuri spirituale din aceste locuri, dar și din țară.
La 1.000 de metri, pe un vârf golaș, veți descoperi o mică bisericuță albă, un loc ce te apropie mai mult de Dumnezeu.
Muzeul Arhitecturii Populare
Cu toate că este aproape de Târgu Jiu, puțină lume știe de Muzeul Arhitecturii Populare, aflat la intrarea în localitatea Curtișoara. Acest muzeu adăpostește câteva zeci de case din lemn, conace boierești, cule, dar și alte clădiri tradiționale toate adunate într-un spațiu cu totul special.
Cele mai importante obiective ce pot să fie vizitate sunt Cula Cornoiu de la Curtișoara, Biserica Sfântului Ion Botezătorul, dar mai ales ansamblul arhitectural „Gheorghe Tătărescu”.
În același timp, în cadrul acestui muzeu arhitectura și arta populară gorjenească au fost și sunt reprezentată cum se cuvine.
1 Comment