Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

muAlin și Ana Maria Toma sunt doi tineri care au dezvoltat o frumoasă afacere în comuna Mușetești. Au pus la punct, prin multă muncă și pasiune, 1.600 metri pătraţi de solarii în care cultivă legume de cea mai înaltă calitate. Muncesc de dimineața până seara, dar nu regretă că au ales această activitate. Pe cei doi și legumele lor îi puteți găsi în piață, la Târgu-Jiu, dar și pe rețeaua de socializare, căci primesc și comenzi on-line.

Soții Toma au muncit ani de zile în Italia și au strâns banii necesari pentru a putea investi într-o afacere de viitor, din care să se poată întreține. Deși sunt tineri, gorjeanul Alin și hunedoreanca Ana Maria Toma muncesc în solariile din comuna Mușetești și aduc pe piețele din Târgu-Jiu, Novaci sau chiar Petroșani legume proaspete și de calitate. Chiar dacă cei doi tineri au studii superioare, Alin fiind licențiat în Inginerie Electrică, iar frumoasa sa soție în Contabilitate, nu au reușit să își găsească un loc de muncă în Gorj, așa că au ales drumul greu al străinătății. Au muncit opt ani în Italia, departe de părinți și rude, iar după ce au revenit acasă, au decis împreună că cea mai bună investiție ar fi în agricultură. „Am 36 de ani și trăiesc din agricultură! Este mult de muncă, forța de muncă se găsește greu, dar muncind am reușit să avem 1.600 de metri pătraţi de solarii în care cultivăm legume de calitate. Muncim noi cei din familia Toma: soția mea, părinții mei, alte rude. Mergem pe calitate, pe gustul de altădată al legumelor, folosim îngrășământ de animale, evităm produsele care ar putea altera legumele. Nu spun niciodată că am legume BIO, căci eu știu ce înseamnă BIO și nu are multă lume posibilitatea să cultive așa ceva. Am început acum trei ani și ceva cu trei solarii, investiția este din banii noștri, bani munciți de noi. Apoi am mai făcut solarii și avem acum cinci. Investiția a fost de un miliard de lei vechi, iar banii din profit îi investim tot în agricultură. Considerăm că acesta este viitorul, nu doar al nostru, ci al multor tineri din mediul rural al României”, a spus Alin Toma pentru www.cult-ura.ro

Visează să se extindă

13595758_10206712023827857_1644596958_nSolariile din Mușetești merg foarte bine, spune Alin Toma, care își dorește ca pe viitor să își extindă afacerea. Nu se bazează pe fonduri europene, deoarece birocrația, căci suntem în România, îi pune bețe în roate. Pe piață, Alin Toma aduce în fiecare dimineață castraveți, roșii din diverse soiuri, fasole verde, ardei gras, ardei capia, ardei iute. Toate sunt proaspăt culese din solariile sale din Mușetești. În primăvară a vândut ceapă verde, salată și spanac. „Visul nostru este să ne extindem. Vom vedea exact când. Acum, încerc să mai găsesc tineri pasionați ca și noi și dornici să realizeze ceva în acest domeniu. M-am gândit la înființarea unei Asociații. Nu suntem singurii cu solarii din Mușetești, apoi solarii mai sunt în județ. Cu toții încercăm să avem producție bună, legume de calitate, dar ne lovim de piața de desfacere. Mentalitatea ne omoară. Mentalitatea celor din jur. De exemplu, ceea ce văd la piață: oamenii din clasa de mijloc pun mai mare preț pe ceea ce consumă și caută că cumpere direct de la producători. Chiar dacă legumele noastre sunt mai scumpe. Eu merg pe calitatea legumelor pe care le scot pe masa din piață. Am întâlnit și oameni bogați care ne tratează urât, nu știu să cumpere mâncare sănătoasă. (…) Nu reușim să intrăm pe marile magazine, căci nu sunt serioși. Nu neapărat că nu oferă prețul corect, nu sunt serioși, ceea ce este și mai grav”, a declarat Alin Toma. O altă problemă cu, care se confruntă Alin Toma, ca și alți producători, este intrarea pe piață a falșilor deținători de carnete de producători: „Au carnete de producători, dar nu produc nimic. Cumpără de la intermediari, sunt bișnițari și strică piața. Oamenii nu știu că adevărații producători, care muncesc pentru cele aduse pe masa din piață, suntem noi. Sunt producători destui, care fac muncă asiduă ca să vină pe piață cu legume și fructe de calitate!”.

„Coșul cu legume proaspete!”- adus la ușa cumpărătorului

mu1Fiind tânăr, Alin Toma s-a gândit să își promoveze legumele și cu ajutorul rețelei de socializare facebook, așa că a creat o pagină numită „Solarii Mușetești”. Pe această pagină își ține la curent cumpărătorii cu legumele pe care le aduce pe piață, dar a încercat să ofere și un serviciu nou: „Coșul cu legume proaspete”. Comenzile se preiau în cursul săptămânii, iar coșurile cu legume sunt livrate la sfârșitul săptămânii. „Am încercat promovarea on-line, am creat și coșul cu legume pe care îl ducem acasă la cumpărător, însă nu prea a mers. Oamenii sunt reticenți. Nu îi înțeleg. Noi sperăm ca până la urmă gorjenii să înțeleagă că legumele de la Mușetești sunt de calitate, pe asta ne bazăm, au un gust bun, natural. Și noi mâncăm din ele. Avem încredere că afacerea noastră va merge bine, căci muncim cu drag, vrem calitate pentru clienții noștri”, a conchis spus Alin Toma.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.