În comuna gorjeană Cîlnic a fost înființat, în urmă cu mai bine de șapte ani, singurul club de lupte libere din mediul rural din țara noastră. Clubul „Dumbrava Cîlnic” are la activ numeroase medalii, cea mai importantă realizare fiind locul II pe țară la o competiție națională de anul acesta. În urmă cu doar câteva săptămâni a avut loc cea de a VII-a ediție a competiției sportive la lupte libere „Cupa Narciselor”, de la Cîlnic. La acest concurs au participat 200 de sportivi din toată țara, iar membrii Clubului „Dumbrava Cîlnic”, pregătiți de Marian Gabroveanu, au obținut rezultate deosebite, respectiv un număr impresionant de 24 medalii.
Pasiunea și ambiția pe care au demonstrat că o au zeci de elevi din Cîlnic impresionează! La Clubul „Dumbrava Cîlnic”, singurul club de lupte libere din mediul rural românesc, zeci de elevi se antrenează alături de omul, întâi de toate, și mai apoi antrenorul Marian Gabroveanu. Fost luptător de performanță, profesorul Marian Gabroveanu, tatăl celebrului boxer Alexandru Gabroveanu, este un om cu totul deosebit. Așa îl descrie și primarul Dumitru Vulpe, dar, mai ales elevii săi, care văd în antrenor persoana care le este alături, îi iubește și îi ajută mereu să își depășească limitele! Marian Gabroveanu predă la Școala din Cîlnic de mai bine de șapte ani. Bucurându-se de sprijinul primarului Dumitru Vulpe, Gabroveanu a pus pe picioare un club de lupte libere care a crescut spectaculos o dată cu trecerea anilor. Când vorbim de creștere ne referim la performanțele obținute!
De exemplu, anul acesta sportivii din Cîlnic, deși sunt elevi de școală generală, au obținut rezultate extraordinare: locul II pe România, mai multe medalii de aur la diverse competiții, medalii de argint și câteva de bronz. La Cupa Narciselor, competiție națională organizată de șapte ani la Cîlnic, elevii au obținut 24 de medalii! „De șapte ani antrenez la Cîlnic elevii de la Clubul de lupte libere «Dumbrava Cîlnic». De la început m-am bucurat de sprijinul domnului primar, a înțeles importanța sportului și ne-a încurajat mereu. Cu așa susținere, performanțele au venit mai ușor. Putem să ne antrenăm la baza sportivă, să mergem la competiții, să facem sport așa cum ne dorim! Zeci de elevi din comună vin la lupte, ne antrenăm de trei ori pe săptămână și avem rezultate bune, foarte bune chiar, la unii dintre copii. Elevii au vârste cuprinse între 11 și 14 ani. Sunt ambițioși, muncitori, serioși în pregătire, serioși și determinați în competiții. Nu sunt doar elevi, sunt ca și copiii mei!”, a spus, pentru Revista Cult-ura, antrenorul și profesorul Marian Gabroveanu.
Fetele, mai ambițioase ca băieții
Antrenorul Marian Gabroveanu spune că luptele libere, unul dintre cele mai vechi sporturi din lume, le oferă copiilor încredere în forțele proprii, dar îi ajută să rămână sănătoși. După 24 de ani de lupte și foarte multe premii la activ, Marian Gabroveanu este foarte mulțumit de ceea ce reușește să facă alături de copiii din Cîlnic. „Nu le sunt doar profesor și antrenor. Stau de vorbă cu elevii mei, le povestesc despre fiul meu, despre importanța sportului, despre viață, despre competițiile la care am participat în trecut. Le dau sfaturi, le sunt alături, îi sprijin și mă bucur cu ei la fiecare reușită. Țin la ei ca și cum ar fi copiii mei. Se pot face lucruri frumoase când ai susținere, iar noi avem noroc din acest punct de vedere. Avem la club fete și băieți talentați și foarte ambițioși. De exemplu, Desa Dimitrov are foarte medalii în nici un an de lupte, Roxana Takacs promite, Raul Mario Prică și Denis Ciobanu, iarăși au rezultate bune. La Craiova am fost la o competiție națională cu 14 copii și cinci au luat medalii: una de aur, trei de argint și două bronz. Aici, la Cîlnic, iarăși am avut rezultate bune. Orice sport face bine. Sportul ne ține sănătoși”, a spus profesorul Marian Gabroveanu.
Cupa de la Cîlnic, competiție cu tradiție
O nouă ediţie a „Cupei Narciselor”, la lupte libere, a avut loc pe 3 iunie, la Cîlnic. Și de această dată, lotul de luptători de la Clubul „Dumbrava Cîlnic” a fost la înălţime. „Este al șaptelea an în care organizăm această competiție sportivă. Avem singurul club de lupte comunal din România, care are sportivi foarte bine pregătiți, medaliați la numeroase competiții. Copiii sunt pregătiți de domnul Marian Gabroveanu, un om excepțional. Anul acesta a obținut cu luptătorii săi locul II pe România! Felicitări tuturor”, a spus Dumitru Vulpe, primarul comunei Cîlnic. Sportivii Clubului „Dumbrava Cîlnic”, antrenați de profesorul Marian Gabroveanu, au obținut rezultate foarte bune la competiția națională organizată în comuna Cîlnic cu sprijinul autorităților locale.
„Cupa Narciselor”, competiţia de lupte libere organizată la Cîlnic, a adus nu mai puţin de 24 medalii pentru copiii de la Clubul Sportiv „Dumbrava Cîlnic”. Luptătorii antrenaţi de profesorul Marian Gabroveanu au urcat pe podium, reuşind să se impună şi de această dată în faţa cluburilor de renume din ţară. Iată lista cîlnicenilor câștigători: Mutu Fabio-locul I la categoria 29 kg, Ungureanu Alin-locul II, cat. 35 kg, Prică Mario-locul II, cat. 38 kg, Gherghe Valentin-locul III, cat. 38 kg, Nimară Daniel-locul III, cat 38 kg, Șerbulescu Mihai-locul II, cat. 46 kg, Mărășeșcu Eduard-locul III, cat. 46 kg, Ologu Răzvan-locul III, cat. 42 kg, Ciobanu Denis-locul II, cat. 50 kg, Ologu Eduard-locul III, cat. 50 kg, Ciobanu Ilie-locul III, cat. 50 kg, Vlădoiu Alexandru-locul II, cat. 60 kg și Țogan mihai-locul III, cat. 72 kg. La fete, câștigătoarele sunt: Desa Dimitrov-locul I, la categoria 56 kg, Pinoșanu Alexandra-locul II, cat. 56 kg, Costoiu Cristina-locul II, cat. 26 kg, Dobrițoiu Daria-locul III, cat. 26 kg, Breazu Oana-locul III, cat. 32 kg, Pîră Alexandra-locul I, cat. 37 kg, Breazu Elena-locul II, cat. 37 kg, Bălăceanu Carolina-locul III, cat. 37 kg, Takas Roxana-locul III, cat. 40 kg, Rîcă Alexandra-locul III, cat. 40 kg.
Elevii luptători, mândri de reușite
Eleva Desa Dimitrov are 12 ani și s-a apucat de lupte libere de un an. Talentată și ambițioasă, Desa are rezultate foarte bune, fiind considerată o adevărată speranță a sportului gorjean. Este o adevărată luptătoare, are rezultate bune și la școală și în sportul pe care îl practică cu multă pasiune! „Luptele m-au ajutat să mă schimb, să câștig încredere în mine. Îmi place foarte mult ceea ce fac, tot ce am învățat. Suntem prieteni, ne întâlnim și în timpul liber când putem. Mie îmi place să joc fotbal, nu îmi prea plac lucrurile de fete! Nu mi se pare greu acest sport. Sunt ambițioasă, îmi doresc să reușesc să am rezultate foarte bune la lupte!”, a spus Desa Dimitrov, una dintre cele mai bune sportive de la Clubul „Dumbrava Cîlnic”.
Faptul că fac parte din același club de lupte libere și se antrenează împreună, i-a apropiat pe elevii din Cîlnic. Sunt colegi, dar și prieteni! „La început a fost puțin mai greu, dar apoi ne-am obișnuit! Suntem prieteni, atât fete cât și băieți. Suntem și colegi și prieteni. Cred că toți ne dorim să avem rezultate bune și ne dăm silința să ne antrenăm foarte bine”, a spus Mario Prică, cel care a câștigat medalie de argint la ultima competiție.
Iulia Diana practică luptele libere de câțiva ani și a câștigat mai multe medalii de aur și argint. „Practic lupte de aproape patru ani de zile. Am mai multe medalii la activ. Am mai multă încredere în mine, în forțele mele. Cu domnul profesor ne înțelegem foarte bine, ne este ca un părinte. Facem trei antrenamente pe săptămână. Toate fetele și toți băieții din club suntem prieteni”, a spus luptătoarea Iulia Diana.