Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Clădirea în care funcționează Primăria Municipiului Târgu-Jiu este una dintre cele mai frumoase, din punct de vedere arhitectural. Cu toate că este un imobil reprezentativ pentru orașul Târgu Jiu, foarte puțini îi cunosc istoria. Imobilul este vechi de mai bine de opt decenii, fiind construit după planul arhitectului Tașcu Ciulli – (menționat în unele publicații și ca Tașcu Ciulei).  

Această clădire este declarată monument istoric, ea fiind destinată la construcție căminului de 14996503_715188061965025_197486276_nucenici al corporației meșteșugărești.

„Primăria municipiului Târgu-Jiu a fost construită în anul 1932 după planurile arhitectului Tașcu Ciulei. (n.red – Tașcu Ciulli). Clădirea era destinată Căminului de ucenici și corporației de meseriași Târgu-Jiu. La solemnitatea prin care s-a pus piatra de temelie au participat oameni de seamă ai vremii: Grigore Iunian  – fost ministru al Muncii și Justiției. D.R. Ioanițescu – ministrul în exercițiu (la acea dată) al Muncii, Ocrotitorilor Sociale; Stavri Cunescu  – inginer, secretar general al acestui departament, Mihail Enescu – director general al Casei Centrale a meseriilor”, consemnează Olimpia Bratu, directorul Bibliotecii Județene „Christian Tell” în volumul „Ghidul monumentelor istorice din județul Gorj”, ghid publicat în anul 2009.

Primăria Târgu-Jiu a funcționat anterior în actualul Palat Administrativ al orașului. Debutul construcției a fost unul extrem de important pentru municipiul Târgu-Jiu, astfel că la eveniment a luat parte chiar prințul Ferdinand. Istoricul Alexandru Ştefulescu făcea referire la acest eveniment în lucrarea sa, „Istoria Târgu-Jiului”. Acesta consemna: „La 22 august 1898 s-a pus peatra fundamentală a Palatului Municipal în prezenţa Alteţei Sale Prinţul Ferdinand, moştenitorul tronului”.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.