Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

O fotografie de colecție a fost postată în mediul virtual de către Ion Țîrlea, administratorul paginii „Târgu Jiu Odinioară”. Poza ilustrează Grădina Publică din orașul nostru și, implicit, capodopera brâncușiană Poarta Sărutului la scurt timp după ce aceasta a fost construită. 

„Grădina Publică din Târgu Jiu la puţină vreme după realizarea Porţii Sărutului. Baraca pentru adăpost şi sculele meseriaşilor care lucraseră sub comanda lui «Moş Costache» încă nu fusese demolată şi se poate vedea în dreapta imaginii. Peste Poartă, în stânga, în fundal, se vede şi cupola Hotelului Tioc, aflat la intersecţia străzii Victoriei cu strada Eroilor. Sunt interesante şi plantele cu aspect de «cale» sădite de-a lungul aleii de către Carol Arendt, grădinarul şef al parcului, ce mine-mi reliefează o cale prăpastioasă, ostilă, o cale a sacrificiului marginită de tăişuri de săbii. Cred că acest aspect merită a fi luat în calcul la viitoarea amenajare peisagistică a Căii Eroilor”, a scris Ion Țîrlea pe pagina sa de Facebook.

Poarta Sărutului este sculptura geniului Constantin Brâncuși, parte a Ansamblului Monumental „Calea Eroilor”. Opera a fost amplasată în  locul unde se află în luna octombrie 1937 și a fost sculptată în prima parte a anului 1938, fiind finalizată la 20 septembrie și inaugurată la 27 octombrie 1938.

Distribuie:

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.