Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Prin culorile folosite, migală și multă imaginație, meșterul popular Alina Coconu dă viață cojilor de lemn găsite în mijlocul naturii! Alina are 31 de ani, a absolvit Liceul de Arte și apoi Facultatea de Litere, dar este meșter popular și profesor la Școala Populară de Arte Târgu-Jiu. Tânăra este unul din cei doi meșteri dn România care utilizează cojile de ouă în realizarea icoanelor: lipește bucățelele de coji de ouă cu penseta pe lemn, iar după alte câteva procedee, pictează icoana, rezultatul final fiind unul uimitor de frumos!

Alina Coconu, meșter popular specializat în pictura icoanelor pe lemn, sticlă, piatră și alte materiale, a descoperit că are talent artistic încă din copilărie. De câțiva ani este angajată a Școlii Populare de Artă și pregătește aproximativ 30 de copii din comunele Alimpești și Prigoria. De ani buni pictează sfinți pe cioturi de lemn, coajă de copac, pietre, lemn sau pe ulcioare sparte: „Cred că pe bucăţi de lemn icoanele sunt cele mai potrivite, iar chipurile sfinților par mai aproape de noi, oamenii, atunci când ne privesc de pe o simplă bucată de lemn găsită prin curte, bucată care ar ajunge în foc, dacă nu avea chipul sfinților. Mă simt mai aproape de divinitate de fiecare dată când pictez. Credința este în sufletul fiecăruia și cred că fiecare dintre noi ne-o manifestăm așa cum credem de cuviință. Nu pot să pictez oricând. Nu ţine de mine, ţine de starea pe care o am. Dar simt că prin icoană mă apropii mai mult de Dumnezeu”, a povestit meșterul popular Alina Coconu.

Meșteșug unic în Gorj

Predă artă la trei secții ale Școlii Populare și învață aproximativ 60 de copii tehnicile picturii pe lemn, sticlă și mai nou pe coajă de ou. Ultima tehnică a descoperit-o de câteva luni și deși este foarte grea și minuțioasă, Alina Coconu a realizat peste 10 icoane până acum. În România, mai există un meșter la Cluj care folosește această tehnică grea. Cojile de ouă înseamnă materia primă din care se nasc chipuri sfinte pe lemnul oferit de Mama Natură! Alina Coconu folosește cojile de la ouă crude, iar pentru o icoană de mici dimensiuni are nevoie de mai bine de 10 ouă. Fiecare bucățică de coajă trebuie să se potrivească cu următoarea, ca într-un puzzle sau mozaic de mici dimensiuni. „Mi-a plăcut efectul pe care îl dau cojile de ou sparte în bucățele! Am văzut un ou sfărâmițat și am văzut că semăna cu un mozaic. Așa că m-am gândit să le lipesc pe lemn și să văd ce rezultă. Efectul este foarte frumos! Lipesc fiecare bucățică de coajă de ou cu penseta pe lemn cu un amestec special, după dau peste ou cu alt amestec cu grund, căci coaja de ou este alunecoasă și nu se prinde culoarea acrilică. Pictez cu acrilice, culorile sunt mai vii, iar la final le dau cu lac. În Gorj și la SPA sunt singura care face așa ceva. Eu nu prea îmi vând lucrările căci lucrez foarte mult la ele, lucrez foarte mult la icoane, mai ales la cele cu coajă de ou. La una cu coji de ou doar pregătirea poate dura două săptămâni, până se usucă cojile de ou lipite pe lemn, apoi amestecul de deasupra lor. Nu fac profit din icoane, nu vreau. Le predau și copiilor la cursurile de la SPA această tehnică. Pictez și pe linguri sculptate, de diverse dimensiuni. Pictez pe ceramică, piatră, rădăcini și scoarță de copac, sticlă. Cea mai inedită formă este cea deja creată de natură. Dacă găsesc o coajă de copac deosebită, o pictez! Am două secții la Școala din Alimpești și una la Prigoria”, a spus Alina Coconu.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.