Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Elevul Ianis Ursu, din municipiul Motru, este un copil extraordinar de inteligent și sensibil, educat în spiritul bunului simț și al responsabilității. Ambițios, dar și puțin pesimist, sensibil, dar și visător, Ianis „s-a îndrăgostit” de chimie acum câțiva ani și de atunci a participat la numeroase competiții și olimpiade. Planurile de viitor nu sunt stabilite 100%, însă elevul este sigur că pasiunea pentru chimie nu va dispărea! „Poate că nu o să urmez un domeniu bazat pe chimie, dar chimia a devenit un hobby pentru mine, este o materie pe care o învăț cu drag, nu dintr-un anumit motiv. (…) Cred că cele mai importante lucruri pe care un om trebuie să le dețină sunt bunul simț, iubirea și responsabilitatea. (…) din păcate, în zilele noastre nu se pune accent pe aceasta, mai mult pe lucrurile materiale care aduc fericirea pe moment, dar cred că nimic nu poate înlocui o persoană, iar mulți oameni își dau seama prea târziu de acest lucru (…) Și nu în ultimul rând, un om trebuie să fie responsabil, nepăsarea poate crea probleme unui om și chiar poate distruge relațiile cu alte persoane”, a spus Ianis Ursu.

Acum, în primul an de liceu, se pregătește la chimie alături de profesorul Simona Irizoiu de la Colegiul Național „George Coșbuc” Motru. Iată ce spune profesoara despre adolescent: „Ianis Ursu este un elev extraordinar, copil sensibil, care muncește foarte mult la chimie, iubește această materie! Nu îmi oblig elevii la nimic, nu îi vreau roboți, vreau ca și ei să iubească chimia, ca și mine. Nu îmi impun respectul, mi-l câștig, așa mi se pare corect. Când vine vorba despre Ianis, pot spune cu mâna pe inimă, că lucrează cu o plăcere extraordinară, dornic mereu să învețe lucruri noi, să priceapă cât mai multe!”.

 

Reporter.: Ce școală generală ai absolvit?

Ianis Ursu: Locuiesc în Motru de când eram în clasa a II-a, aici am absolvit Școala Gimnazială Nr. 2, o școală foarte bună cu profesori la fel de buni datorită cărora am reușit să am un „pachet” foarte mare de cunoștințe care m-au ajutat și mă vor ajuta să am succes în continuare și tot aici îmi voi continua și studiile liceale.

Rep.: Spune-ne, te rog, profilul pe care îl studiezi la CNGC Motru, clasa și ce facultate dorești să urmezi  în viitor?

I.U.: Sunt elev în clasa a IX-a la profilul matematică-informatică. Am ales acest profil deoarece nu eram sigur ce facultate o să urmez și, astfel, am urmat un profil la care mă puteam pregăti în orice domeniu, dar cel mai probabil o să urmez facultatea de Automatică și Calculatoare din București. Sunt abia în clasa a IX-a!

Rep.: Ești pasionat de chimie. Ai participat și la concursuri și olimpiade. Ce reprezintă chimia pentru tine?

I.U.: Mi-au plăcut mereu materiile care fac parte din domeniul real și de aceea mi-a plăcut și chimia. Pasiunea pentru chimie a devenit și mai accentuată după ce am participat la primul meu concurs, concursul de chimie „Raluca Ripan”, unde am reușit să obțin un rezultat foarte bun, care m-a făcut să îndrăgesc această materie mai mult ca oricare alta. Poate că nu o să urmez un domeniu bazat pe chimie, dar chimia a devenit un hobby pentru mine, este o materie pe care o învăț cu drag, nu dintr-un anumit motiv.

Rep.: Ai participat și în anii trecuți la olimpiada de chimie. Ce rezultate ai avut?

I.U.: Am participat la olimpiada de chimie din clasa a VIII-a până în prezent și cu siguranță o să mai particip și în viitor. Cel mai bun rezultat la aceste olimpiade l-am obținut în clasa a VIII-a, când am reușit să mă calific la etapa națională, iar în clasa a IX-a am obținut premiul II la etapa județeană.

Rep.: Ce ne poți spune despre profesorii care te au ajutat să îndrăgești această materie?

I.U.: Profesorii care m-au ajutat să îndrăgesc chimia și să excelez la această materie -profesoara Irizoiu Simona Loredana de la CNGC Motru și profesoara Mergea Mioara de la Școala Gimnazială Nr.2 Motru, sunt oameni extraordinari care au depus mult efort și și-au sacrificat o mare parte din timp ca să mă ajute să ajung la acest nivel, lucru pentru care le mulțumesc! Îi consider foarte buni prieteni și persoane foarte speciale, nu doar profesori de chimie.

Rep.: Ai mai participat și la alte olimpiade, concursuri școlare de-a lungul anilor? Ce rezultate ai avut?

I.U.: Am participat la multe concursuri de chimie precum: Concursul „Noi și chimia”- unde am reușit să ocup locul I; Concursul Național „Coriolan Drăgulescu” – la care am obținut premiul II și Concursul „Raluca Ripan” – unde am obținut o mențiune. De asemenea, am mai participat și la olimpiada de fizică în clasa a IX-a la care am obținut premiul III la etapa județeană.

Rep.: Cum te-ai descrie? Cum este Ianis?

I.U.: Ca orice om, am și calități, dar am și defecte. Cea mai mare calitatea a mea este ambiția, îmi plac foarte mult provocările, acesta fiind unul dintre motivele pentru care particip la concursuri, îmi place să realizez lucruri deosebite, să învăț lucruri noi. Cel mai mare defect al meu este faptul că sunt o persoană pesimistă, de obicei privesc partea rea a lucrurilor, astfel când urmează să susțin un concurs, un test sau un examen, mă gândesc mereu la un posibil eșec, indiferent de pregătirea făcută, dar niciodată nu am fost stresat din cauza acestui lucru, accept viața așa cum este! „Cum am putea știi ce înseamnă fericirea dacă nu am fost niciodată triști?”, nu?

Rep.: Ce pasiuni ai? Cum îți petreci timpul liber?

I.U.: Îmi petrec timpul liber ca orice copil, ies afară cu prietenii, vizionez filme, joc jocuri video, ascult muzică, dar de obicei fac activități care mă pasionează. Îmi place să creez lucruri și de aceea în timpul liber învăț să lucrez în programe în care pot crea efecte speciale, animații, imagini și o mulțime de lucruri uimitoare pe care le putem vedea și in filme (dragoni, nave spațiale, dinozauri).

Rep.: Ce ne poți spune despre familia ta? Ce valori ți-au insuflat părinții?

I.U.: Părinții mei înseamnă totul pentru mine, mi-au oferit o educație excelentă, m-au învățat să mă descurc în viață și niciodată nu mi-au impus un anumit drum în viață, ci mă susțin în ceea ce fac. Sunt foarte apropiat de ei, sunt cei mai buni prieteni ai mei, pot discuta cu ei despre orice problemă și sunt alături de mine oricând am nevoie.

Rep.: Cum te vezi peste cinci ani?

I.U.: Peste cinci ani mă văd un om cu o gândire mult mai dezvoltată din toate punctele de vedere, student la o universitate foarte bună, pregătit să înceapă să devină o persoană  independentă.

Rep.: Care sunt principiile după care te ghidezi în viață?

I.U.: Cred că cele mai importante lucruri pe care un om trebuie să le dețină sunt bunul simț, iubirea și responsabilitatea. Indiferent de calitățile pe care cineva le poate avea, persoana respectivă trebuie să știe să se comporte, dacă comportamentul nu este corespunzător, toate celelalte calități devin aproape inutile. De asemenea, iubirea este un lucru foarte important în viața noastră, din păcate în zilele noastre nu se pune accent pe aceasta, mai mult pe lucrurile materiale care aduc fericirea pe moment, dar cred că nimic nu poate înlocui o persoană, iar mulți oameni își dau seama prea târziu de acest lucru, își dau seama când pierd acea persoană. Și nu în ultimul rând un om trebuie să fie responsabil, nepăsarea poate crea probleme unui om și chiar poate distruge relațiile cu alte persoane.

Distribuie:

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.