Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Radu Crăciunescu, din municipiul Târgu Jiu, este singurul meșter împletitor de pănuși de porumb din România. Acesta face orice dorește cu foile care învelesc știuletele de porumb: de la pălării de toate felurile și până la vaze sau coșuri. Pănușii au o rezistență deosebită deoarece conțin celuloză, astfel că produsele realizate de meșterul târgujian sunt foarte rezistente.

IMG_2360
Radu Crăciunescu lucrează în construcții, iar împletiturile reprezintă o pasiune care-i aduce mari satisfacții. „Pur și simplu îmi place când văd ce iese din mâinile mele. Această activitate îmi dă o stare de mulțumire, deși produsele sunt realizate cu multă migală și trudă. Cam așa este și în construcții“, ne spune meșterul.
Radu Crăciunescu a învățat să realizeze împletituri de la bunicul său, care a fost dascăl. Acesta l-a învățat o metodă specială, care acum nu mai este folosită: „Am făcut la școală, dar metoda după care împletesc eu am învățat-o de la bunicul meu. Era dascăl, era un om excepțional! Bunicul meu lucra din pănuși diverse obiecte. Preda și elevilor săi!

IMG_2336

Pănușele sunt spălate cu săpun de casă

Înainte de a fi folosite, pănușile trebuie să treacă prin mai multe etape, pentru a se putea lucra cât mai bine. „Pănușile de porumb sunt mult mai rezistente comparativ cu nuielele, papura, trestia. Au foarte multă celuloză. Le spăl cu săpun de rufe făcut în casă, le usuc și apoi le iau la lucru. Pe cele pe care le lucrez trebuie să le umezesc, metoda mea presupune să împletesc strâns. Fac protecții pentru sticle, vaze, micuțe vase pentru diverse întrebuințări. Fac și obiecte colorate, la ele mă ajută soția. Vopsim foile de porumb cu colorant pentru materiale textile, nu cu alte vopsele. Sunt rezistente lucrurile făcute“, a mărturisit meșterul popular.

Muncește 35 de ore la o pălărie

IMG_2366

Radu Crăciunescu realizează din pănuși vaze, suporturi pentru pahare și sticle, coșuri de diferite dimensiuni și întrebuințări, pălării specifice diferitelor nații, cum ar fi cele chinezești sau mexicane. La pălării muncește cel mai mult, în jur de 35 de ore. „Se mai sperie lumea de preț, căci oamenilor li se pare mult, dar dânșii nu știu că eu lucrez câteva ore bune la un obiect micuț de tot. Noi nu avem cultura tradițiilor populare. Olăritul, iile, poate și lucrurile din lemn mai sunt apreciate. Lipsește promovarea în domeniul meșterilor tradiționali. Nu am bani să merg la toate târgurile, promovarea este marea problemă. Nu mai este nimeni în țară care să facă așa ceva! Am vorbit cu ceilalți meșteri și mi-au spus că nu au mai văzut“, ne povestește Radu Crăciunescu.

Materia primă o procură din satul Arjoci, din comuna Godinești, acolo unde dorește să se mute, pentru că este îndrăgostit de viața la țară.

Distribuie:

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.