Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Iubește muzica și de mică și-a dorit să învețe să cânte la instrumente la care nu performează foarte multe fete! Așa că a ales cavalul și nu regretă. Georgiana Dulcu a și obținut o mențiune la Festivalul Național al Cântecului Popular „Maria Lătărețu” de săptămâna trecută. Pe lângă caval, Georgiana cântă și la nai și la fluier și face parte din ansamblul de dansatori profesioniști Juniorii Doinei Gorjului!

 

Georgiana Dulcu are 19 ani și este elevă, în ultimul an, la Liceul de Arte „Constantin Brăiloiu” din municipiul Târgu-Jiu. Originară din comuna Țânțăreni, satul Florești, Georgiana Dulcu este unul dintre cei mai talentați elevi ai Școlii Populare de Artă, acolo unde studiază de patru ani. În acești ani a învățat să cânte la fluier, nai și acum la caval! „Planurile mele sunt ca pe viitor să urmez facultatea de muzică, mai exact voi susține admiterea la Conservator. De patru ani sunt elevă a Școlii Populare de Artă din Târgu-Jiu, unde studiez fluierul, naiul, cavalul. Primul instrument la care am cântat a fost fluierul, apoi naiul, cu acesta nu am avut nicio participare la concursuri. Pasiunea pentru fluier am descoperit-o înainte să fiu elevă la SPA. În prezent studiez aceste instrumente sub îndrumarea domnului profesor Ștefan Popescu, care mă încurajează să îmi urmez pasiunea pentru muzică și căruia îi mulțumesc pentru tot ceea ce face pentru mine. Am obținut premiul I prin participarea la un concurs desfășurat în orașul Turceni, de asemenea am mai obținut și o mențiune în localitatea Tismana, plus alte premii în diferite locuri”, a spus Georgiana Dulcu.

Mențiune la „Maria Lătărețu” după aproximativ un an de caval

De aproximativ un an de zile, Georgiana Dulcu a început să studieze și cavalul! Este printre puținele fete din Gorj care știu să cânte la acest instrument de suflat. În general, la caval cântă băieții, fiind un instrument destul de dificil. Cea mai mare realizare a elevei talentate este mențiunea obținută la Festivalul Cântecului Popular „Maria Lătărețu” de săptămâna trecută. A cântat la caval și juriul a fost impresionat de talentul său. „De aproximativ un an am început să studiez un nou instrument și anume cavalul, am descoperit că este un instrument la fel de plăcut ca și fluierul și naiul. Alegerea acestui instrument am făcut-o tot sub îndrumarea domnului Ștefan Popescu. Studierea cazului s-a dovedit a nu fi așa grea după cum credeam datorită faptului că am mai studiat și la alt instrument de suflat și anume fluierul. Între caval și fluier există mici asemănări. Cel mai important concurs la care am participat cu cavalul a fost acum câteva zile și anume Festivalul Maria Lătărețu. Participarea la Festivalul Maria Lătărețu a fost o experiență de neuitat și datorită faptului că am avut ocazia să particip alături de orchestra Ansamblului Profesionist Doina Gorjului!”, a afirmat Georgiana Dulcu.

Reprezentanții SPA Târgu-Jiu spun că „nu orice femeie cântă la caval, mai ales o copilă, căci este un instrument pretențios, cu un sunet deosebit. Ioana Gurgui a fost prima femeie care a cântat la aval. La clasa domnului Popescu mai este încă o fată care cântă la caval și mai știe să cânte și Petronela Bîrsilă din Motru”.

Iubește dansul și muzica

Georgiana iubește și dansul popular, nu doar muzica. Face parte din Ansamblul Juniorii Doinei Gorjului ai SPA Târgu-Jiu. În prezent, fata se pregătește pentru examenul de bacalaureat. „Muzica pentru mine înseamnă un lucru fără de care nu aș putea trăi, fără ea viața mea mea nu ar mai avea niciun fel de culoare. Pe lângă muzică mai sunt pasionată și de dansul popular, făcând parte din Ansamblul de dansatori Juniorii Doinei Gorjului ai SPA. Timpul liber mi-l petrec învățând pentru școală, deoarece anul acesta am mai mult de învățat pentru că am bacul de dat. Mai studiez și la instrumente și îi mai ajut și pe părinți la treaba prin gospodărie, când sunt la țară”, a spus Georgiana.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.