Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Comuna Cîlnic este situată la aproximativ 20 kilometri de municipiul Târgu-Jiu, denumirea sa provenind de la pârâul Cîlnic, apă care izvorăște din dealul Sporăștilor, vărsându-se în Tismana. Prima documentare a satului Cîlnicul de Sus o aflăm din hrisovul dat la 3 septembrie 1512, la Târgoviște, de către Neagoe Basarab Voievod. Pe raza comunei Cîlnic veți găsi mai multe monumente de patrimoniu, cu istorii fascinante, un Centru de Informare Turistică, dar și peisaje încântătoare. De exemplu, în satul Pieptani este Biserica de lemn cu hramul „Sfântul Vasile”, iar în cimitirul acesteia se află osemintele haiducului Ion Daia, una dintre căpeteniile oastei pandurului Tudor Vladimirescu! De asemenea, trebuie amintit faptul că din oastea lui Tudor Vladimirescu au mai făcut parte alți doi cîlniceni: Niță Ciocârlie și Ștefan Goncea din satul Cîlnic.

  

Într-un articol publicat în volumul din 1997 al studiilor istorice publicate sub egida „Litua” de Muzeul Județean Gorj apar informații despre doi căpitani de oaste ai lui Tudor Vladimirescu Niță Ciocârlie și Ștefan Goncea din satul Cîlnic. Articolul este scris de dr. Gheorghe Gîrdu și, grație acestuia, aflăm că acești doi căpitani au fost judecați după ce Revoluția de la 1821 s-a sfârșit. „Din informațiile locale rezultă că Niță Ciocârlie a fost bunicul învățătorului Ion Ciocârlie, actual din Cîlnic. În ce privește pe Ștefan Goncea nu se cunoaște încă filiațiunea lui, mai ales că în satul  Cîlnic nu mai sunt asemenea familii. În satul Vâlceaua există două familii cu acest nume, dar nu cunosc nimic din trecutul revoluționarului Goncea”, se spune în articolul „Cîlnic-județul Gorj” (I) din „Litua”.

Biserică de lemn, tipică stilului vremii în care a fost ctitorită

Un alt membru al armatei ui Tudor Vladimirescu a fost Ion Daia. În satul Pieptani este Biserica de lemn cu hramul „Sfântul Vasile”, iar în cimitirul acesteia se află osemintele haiducului Ion Daia, una dintre căpeteniile oastei pandurului Tudor Vladimirescu! Biserica de lemn „Sfântul Ierarh Vasile cel Mare”, din satul Pieptani, al comunei gorjene Cîlnic, a fost ridicată în 1810 de boierul Tache Iorgonu din Peșteana Vulcan. Se spune că biserica veche în locul căreia a fost ridicată cea din lemn ar fi datat din secolul XVII. Planul Bisericii de lemn „Sfântul Vasile” din satul Pieptani este tipic pentru bisericile de lemn, navă cu altarul în cinci laturi, cu temelia formată din două bârne așezate direct pe pământ. Sătenii, dar și autoritățile locale au îngrijit-o mereu – în 1881, în 1912 a fost refăcută din ruine și, recent, în 2004 i-au făcut din nou acoperiș din siță. Lăcașul de cult este așezat în mijlocul cimitirului, iar în imediata ei apropiere se află clopotnița din lemn. În prezent, slujbele bisericești se oficiază la biserica parohială din Pieptani, lăcașul din lemn fiind capelă de cimitir. „Această biserică este foarte frumoasă, simplă și măreață în același timp, așa cum sunt majoritatea lăcașelor din lemn din județul nostru. În ea se săvârșesc slujbele pentru cei adormiți, fiind amplasată în cimitirul în care se odihnește și Ion Daia, unul dintre haiducii de la 1821, căpetenie în oastea lui Tudor Vladimirescu! Tradiția păstrează faptul că Tudor Vladimirescu ar fi participat la hramul de la 6 august 1820, unde agapa ar fi avut loc chiar pe platoul de lângă cimitir, acolo unde se află un stejar secular. Biserica a fost restaurată în 2004-2005 la inițiativa preotului Dumitru Radu cu participarea arhitectului Crișu Rață, fiul al satului”, a spus primarul Dumitru Vulpe de la Cîlnic.

Distribuie:

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.