Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Muzeul Brukenthal se află în Palatul Brukenthal din Sibiu, o clădire construită de către baronul Samuel von Brukenthal, în perioada 1778 – 1788. Palatul a fot ridicat în etape, cu scopul de a fi reședința oficială a baronului, dar și sediu al colecțiilor sale. Palatul se află situat în partea de vest a Pieței Mari, având adresa Piața Mare, numărul 4. Totodată, Samuel von Brukenthal este și fondatorul Muzeului Brukenthal.

Dorinţa baronului Samuel von Brukenthal de a-şi transforma palatul într-unul din cele mai importante muzee de artă europeană s-a împlinit la câţiva ani după moartea sa, în 1817 când palatul şi-a deschis pentru prima dată porţile pentru publicul larg.

Astăzi, muzeul structurat în Galeriile de Artă Europeană, Galeriile de Artă Românească şi Galeriile de Artă Contemporană expune un patrimoniu extrem de bogat şi diversificat de pictură, sculptură, stampe şi cartografie. Printre autorii de seamă a căror opere sunt expuse în muzeu îi amintim pe: Jan van Eyck, Antonello da Messina, Hans Memling, Lorenzo Lotto, Pieter Bruegel, Franz Neuhauser, Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Ştefan Luchian, Nicolae Tonitza, Corneliu Baba, alături de mulţi alţii.

„Principala preocupare a muzeului a fost aceea de conservare a patrimoniului existent.”

„Întreaga structură a Muzeului Naţional Brukenthal de astăzi a evoluat în timp dintr-un nucleu unic: colecţiile baronului Samuel von Brukenthal şi dintr-o locaţie unică: Palatul Brukenthal.

Deoarece nu a avut descendenţi direcţi rămaşi în viaţă, baronul von Brukenthal lăsa moştenire prin testament palatul, colecţiile şi restul averii sale unui descendent în linie masculină dintre persoanele cu care se înrudea. În cazul în care urmaşii săi aveau să moară la rândul lor fără a avea copii, familia stingându-se, averea urma să fie preluată de Biserica Evanghelică, iar palatul să devină un muzeu deschis publicului larg, eveniment petrecut în anul 1817.

Pe parcursul secolului al XIX-lea, principala preocupare a muzeului a fost aceea de conservare a patrimoniului existent şi de lărgire a colecţiilor principale prin intermediul achiziţiilor, dar şi de înfiinţare de noi colecţii mai ales în sfera culturii săseşti.” se arată pe pagina muzeului.

Muzeul Brukenthal este primul muzeu deschis în Europa Centrală și de Est.

Tarife: Galeria de Artă Europeană: 39 lei

Galeria de Artă Românească: 18 lei

Fotografierea și filmarea 180 lei/ora, pentru amatori, iar pentru profesioniști 1800 lei/ora.

 

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.