Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Peste 40 de lucrări, cele mai multe realizate în acuarelă, care poartă semnătura artistei Corina Preda Perianu, pot fi admirate într-o expoziție vernisată, joi, la Muzeul Județean de Istorie.

img_2862

O mare parte dintre lucrări înfățișează case tradiționale și clădiri vechi, precum și peisaje și creații cu temă religioasă. „Mă consider o persoană credincioasă și și îmi place să pictez interioare de biserici. Am avut o expoziție numai de interioare de biserică la București“, a spus Corina Preda Perianu. Picturile prezentate în expoziția de la Târgu Jiu sunt realizate începând din anul 2010 în peregrinările artistei în diferite locuri prin țară. „Multe dintre lucrări sunt realizate în taberele de pictură la care am participat. Merg de mai mulți ani în tabără la centrul cultural de lângă Sfântul Gheorghe, din județul Covasna, de la Blaj, din București, din Mediaș și Predeal. Majoritatea lucrărilor sunt realizate în acuarelă. Se găsesc și trei lucrări în ulei“.

„Încerc să trag un semnal de alarmă“

Artista spune că vrea să tragă un semnal de alarmă cu privire la starea în care se află multe dintre clădirile vechi: „Îmi plac foarte mult clădirile vechi și este și un mesaj pentru păstrarea patrimoniului, a caselor țărănești care dispar încet-încet și o să rămână doar la Muzeul Satului, a clădirilor citadine vechi care ori sunt demolate, ori transformate și urâțite sau sunt lăsate în paragină. Îmi plac bisericile vechi. Încerc să trag, prin picturile mele, un semnal de alarmă“.
img_2850

Legată de Gorj din timpul studenției

Corina Preda Perianu este născută în județul Prahova, dar de aproximativ 30 de ani trăiește în București. A absolvit în anul 1995 Academia de Artă București, Secția Pictură, iar din anul 1997 este restaurator la Muzeul Național de Artă al României. Din anul 1996, Corina Preda Perianu face parte din Uniunea Artiștilor Plastici din România.

Legătura cu Gorjul a fost făcută prin Fîciu Petru, care a fost și directorul Muzeului Gorj. „Când am terminat anul I de facultate, noi, cei de la Arte, mergeam în practică și prima dată am fost aici, la Târgu Jiu. (…) Am stat două săptămâni aici și cred că o dată la două zile, domnul Fîciu ne ducea la mănăstiri, pe munte, la Curtișoara. Am văzut multe locuri frumoase“, a povestit artista. Mai târziu, artista a participat la o tabără de pictură în județul Gorj și legătura s-a reînnodat.

Distribuie:

1 Comment

  • Corina Preda Perianu, 9 septembrie 2016 @ 18:25 Reply

    E vorba despre Suciu Petru, dl profesor de geografie si director al Muzeului Judetean Gorj, in prezent pensionar…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.