Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Târgujienii pot vedea, în cadrul Muzeului Județean „Alexandru Ștefulescu”, lucrările originale din expoziția unică „Neașteptaul Dali”. Expoziția este deschisă în perioada 16 februarie – 22 mai 2022 șI, potrivit colecționarului Vassilii Kesauri, conține 150 de lucrări originale realizate de Salvador Dali. Totodată, cei care vor merge să viziteze această expoziție vor primi un audio guide inovativ șI unic, creat special pentru păstrarea siguranței în perioada pandemică.

Expoziția este împărțită în mai multe secțiuni tematice, printre care:

Secțiunea 1 –„Profesiile” / „Man`s professions”

Seria este compusă din 11 subiecte pictate de către Salvador Dali în anii 1970 și 1971. maestrul Dali nu a creat aceste opere la comandă, prin urmare spiritul și creativitatea sa multi-fațetată nu au fost restricționate de o serie de direcții predeterminate. El a folosit simboluri și culori specifice pentru zona de la țară cu care el era familiarizat. Din acest motiv, lucrările pot părea nespecifice zonei rurală pentru publicul nefamiliarizat cu această topografie.

Mai târziu, în 1979, seria ”Profesiile”, cu toate cele 11 piese originale, a fost aurotizată să se producă sub formă de serigrafie, pe argintiu și auriu. Doar seria argintie a fost făcută și nici ea integral.

Secțiunea 2 – „Iubirile Cassandrei”

În 1967 Dali a primit o comandă de la editorul Pierre Argillet să creeze o serie de gravuri care să însoțească poemele lui Ronsard. Pentru Dali, imaginarul de vis pe care l-a găsit în poezia lui Ronsard i-a deschis drumul să își exprime ideile de fantezie și inconștient prin teme cum sunt dragostea, moartea, trecerea timpului și ciclul naturii. Fiecare gravură este semnată de către Dali prin timbru sec.

Secțiunea 3 – „Tricorn”

Salvador Dali a creat această magnifică serie de 20 de litografii bazate pe romanul șI baletul „Tricorn” în 1995. Fiecare litografie în parte reprezintă reprezintă culminarea sa artistică de până atunci. Litografiile sunt făcute în așa fel încât fiecare culoare este imprimată individuală, ceea ce îi conferă claritate coloristică.

Secțiunea 4 – Alte lucrări originale de Salvador Dali

Expoziția cuprinde diferite lucrări orginale realizate de către Salvador Dali, cum ar fi tapiserii, serigrafii pe mătase, litografii, cărțI poștale al căror design a fost realizat de către maestro șI chiar lucrări originale de designer , cum ar fi Puzzelul Circular, pe care l-a realizat special pentru Ediția Springbok din New York. De asemenea, conține portofolii șI serii din lucrările originale ale lui Dali: „The Old Man and the Sea”, „Hommage a Meissonier”, „Wall Calendar 1956 for Hans E. Bahr”, „Wall Calendar 1965 for Manifattura Ceramica Pozzi”.

Toate lucrările prezentate sunt lucrări originale realizate de către Dali, recunoscute chiar de către artist. Autograful autorului prezent pe lucrări este general acceptat ca dovadă a autenticității și originalității și este protejat de către legile în vigoare.

Lansarea expoziției a fost curatoriată de Vasilii Kesauri și Aleksandre Kesauri, colecționari, dar și de Dorina Cioplea-Văduva, muzeograf în cadrul Secției de Artă a Muzeului Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu” din Târgu Jiu.

Trebuie precizat că expoziția este organizată de Art Expo SIA, din Letonia, și Colecția Kesauri, în parteneriat cu Muzeul Județean Gorj ”Alexandru Ștefulescu” din Târgu Jiu.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.