Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Joi, 28 martie 2024, de la ora 17.00, la Muzeul Județean Gorj ”Alexandru Ștefulescu” (str. Geneva, nr. 8, Târgu Jiu), va avea loc vernisajul expoziției de fotografie ”Reenacment” a artistului Bogdan Iorga, curator Dorina Cioplea-Văduva. Într-un demers care vizează autoexplorarea, o redescoperire de sine prin prisma punerii deliberate a propriei persoane în situaţii care ies din confortul cotidian, tot mai mulţi oameni aleg să întrupeze, pentru un weekend, portretul unui străbunic, unchi ori poate chiar un necunoscut, unul dintre miile de chipuri ale protagoniştilor teribilelor conflagraţii care au jalonat istoria.

Pentru o zi, două sau trei, „reenactorul“ lasă deoparte agenda de pe birou, închide calculatorul şi telefonul mobil. Se descalţă de pantofii sport, moi şi comozi, lasă pe spătarul scaunului blugii răcoroşi şi cămaşa asortată. Şi astfel (re)devine, de-a lungul unui sfârşit de săptămână, oştean al altor vremi.

„Reenactorul“ este acela care îşi asumă o formă de austeritate şi un posibil disconfort, pricinuite de rigori şi privaţiuni pe care, odată intrat în joc, şi le asumă şi le respectă. Pentru două, trei sau patru zile, omul din secolul XXI va încerca să retrăiască  viaţa unui soldat roman, va simţi ce simţea un cavaler medieval, va sta într-o formaţie, alături de alţi camarazi, ca un oştean din armata lui Napoleon, ori va îmbrăca uniforma unuia dintre miile de soldaţi care au fost protagoniştii Marelui Război, la începutul veacului XX. (Bogdan Iorga)

Bogdan Iorga este un artist multimedia, doctor în arte vizuale şi scriitor.

Experienţa sa de aproape 15 ani în presă (1990 – 2004) şi-a pus o puternică amprentă pe creatiile sale, din care, în mod vădit, transpare componenta socială. Bogdan Iorga este autorul a două albume cu fotografii din sfera reconstituirilor militar-istorice, apărute la Editura Institutului Cultural Român (“Reenactment: Cum am retrăit Marele război în veacul XXI”, în 2019 şi “Reenactment: Valahii din oastea lui Napoleon”, în 2021).

În 2017, la sediul ICR din Beijing a avut o expoziţie cu imagini de reenactment. Seria de lucrări multimedia “Farmecul discret al amneziei” (2002) i-a fost achiziţionată de Muzeul Naţional de Artă Contemporană, lucrările fiind itinerate în mai multe capitale europene. În 2023 i-a apărut, la Editura Vremea, romanul “Cum să-l falsifici pe Dali”.

Dorina Cioplea, curator expoziție
Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.