În vremurile de odinioară, municipiul Târgu Jiu a avut la conducere oameni care au scris pagini de istorie și care au primit medalii pentru reușitele lor din administrație. Unul dintre acești oameni este Eugeniu Pârăianu Cuca, târgujian care și-a urmat o parte din studiile liceale la Paris, iar ulterior facultatea la Bruxelles, loc unde a și obținut titlul de „Doctor în Drept”. S-a înrolat ca voluntar în trupele franceze și a fost medaliat, iar când a revenit în țara sa natală a ocupat funții de rang înalt, printe ele numărându-se cele de procuror, judecător, avocat, senator și primar al orașului de pe Jiu.
Activitatea lui Eugeniu Pârăianu Cuca este prezentată în lucrarea scriitorului Ion Duguleanu- „Târgu Jiu * Case * Oameni * Destine”, ediția 2012. „Eugeniu Pârăianu Cuca s-a născut în anul 1848. A făcut studii în Târgu Jiu, urmând apoi Liceul Sf.Sava din București pe care l-a continuat la Liceul Louis le Grand din Paris și la Facultatea de Drept din Bruxelles, unde a obținut și titlul de doctor în Drept.
În anul 1870 s-a înrolat ca voluntar în cadrul trupelor franceze în războiul franco german obținând pentru faptele sale Medalia Militară Franceză. Revenit în țară, a fost pentru câțiva ani procuror și judecător după care, din 1886, a intrat ca avocat în Baroul Gorj.
Ca întreaga familie Pârăianu și el a făcut donații pentru armata română în anul 1877, iar numele lui figurează și printre persoanele din Târgu Jiu din gospodăriile cărora s-au făcut rechiziții pentru nevoile armatei”, scrie Ion Duguleanu în volumul său.
Cu performanțe deosebite în diferite domenii de activitate, Eugeniu Pârăianu Cuca a reușit la acele vremuri să se facă remarcat și în politică. A fost ales senator, iar între anii 1904- 1907 a fost ales Președinte al Comisiei Interimare și primar al municipiului Târgu Jiu. Pentru activitatea sa din administrație, cu rezultate deosebite, a primit ordinul Coroana României, în grad de cavaler.