Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

La Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” va fi pus în scenă, pe 21 februarie, spectacolul „Infinitul Brâncuși”, scris de gorjeanul Valeriu Butulescu și susținut de actorii Teatrului Dramatic „I. D. Sârbu” din municipiul Petroșani. Opera dramaturgului născut la Târgu Jiu, dar stabilit la Petroșani, se numără printre puținele piese de teatru care a abordat acest subiect extrem de dificil: Brâncuşi, după cum spunea maestrul Valeriu Butulescu.

Brancusi-Afis-Grecia valeriu butulescu 4

Proiectul „Infinitul Brâncuşi” a demarat  la începutul anului 2007, sub patronajul Institutului Cultural Român, și are la bază piesa de teatru „Pasărea de aur” de Valeriu Butulescu. Gorjeanul, născut la Preajba, a publicat în anul 2004 la Editura „Sitech”, Craiova, piesa de teatru „Pasărea de aur”.

Pe 12 martie 2007, la Teatrul „Majestic”, a avut loc prima audiţie a spectacolului radiofonic „Infinitul Brâncuşi”, în regia lui Mihai Lungeanu. Producţia Teatrului Naţional Radiofonic a avut ca actori pe: Constantin Codrescu, Zoltan Octavian Butuc, Mihai Niculescu, Radu Amzulescu, Florin Anton, Maria Buză, Vlad Ivanov, rolul principal fiind interpretat, într-o manieră magnifică, de maestrul Ştefan Iordache.

Premiera-Brancusi-1

Datorită Institutului Cultural Român, textul piesei lui Valeriu Butulescu a fost tradus în portugheză, iar spectacolul a fost prezentat la Festivalul de Teatru Radiofonic de la Lisabona și a intrat, mai apoi, în Fonoteca de Aur a Societăţii Române de Radiodifuziune.

Anul trecut, la Petroșani, grație Consiliului Județean Hunedoara, a avut loc premiera spectacolului de teatru „Infinitul Brâncuși”, în regia lui Gelu Badea, la Teatrul „I.D. Sârbu”. Apoi, în „Anul Brâncuși-2016”, piesa a fost jucată și pe scenele unor teatre din Grecia-Salonic, în cadrul unui turneu internațional. Săptămâna aceasta, la Târgu Jiu vor avea loc mai multe manifestări culturale cu ocazia împlinirii a 141 de ani de la nașterea sculptorului Constantin Brâncuși, printre care lansări de carte, expoziții și un spectacol de teatru.

Astfel, gorjenii sunt invitați la Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu”, marți, 21 februarie, la ora 19:00, când va fi jucată piesa „Infinitul Brâncuși”.

montaj-coloana-infinitului pf_1486921651

Dramaturgul Valeriu Butulescu, premiat
În 2009, piesa „Infinitul Brâncuşi” este republicată, în condiţii grafice excelente, de către Editura „Măiastra” din municipiul Târgu Jiu. Valeriu Butulescu a fost premiat pentru acest volum cu Premiul pentru Dramaturgie  al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Sibiu.

„Este o piesă modernă, proiectată într-un spectacol foarte modern, despre cel mai mare artist modern al culturii române. În consecință, mesajul transmis de acest spectacol este cel așteptat de spectatorii obișnuiți cu teatrul modern. Este destinul tragic al unui mare om, un dialog despre viață și moarte și despre menirea artei, proiectat într-un ton foarte potrivit. (…)

Am încercat să redau frământările unui mare artist, copleşit de vârstă şi glorie, la capătul drumului său pământean, conştient de moartea sa iminentă, dar şi de nemurirea sa. Brâncuşi şi-a iubit pământul natal pe care, paradoxal, l-a părăsit tocmai pentru a-i sfinţi numele. (…)

Replicile sale sunt sapienţiale, scurte şi încărcate de sensuri. Vorbeşte aforistic, în dodii, fără a fi însă sentenţios.  Se ştie că opera sa are şi o componentă literară, ce-i drept, de mică întindere, dar de o mare densitate filosofică, alcătuită exclusiv din aforisme.(…) Artistul părăseşte viaţa terestră, privindu-şi 《Pasărea de Aur. Opera îi conferă forţa desprinderii de lumea pământeană.

Opera îi asigură zborul spre cerul nemuririi sale, dar şi pe meleagurile iubite ale copilăriei”, spunea Valeriu Butulescu.

butulescu valeriu 2 hobita ggâ

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.