Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Primăvara a început la București cu două reprezentații eveniment ale spectacolului Carmen de Bizet, la Opera Națională, care a adus pe scenă două nume cunoscute în întreaga lume: românca Ruxandra Donose, una dintre cele mai strălucitoare mezzosoprane ale momentului, în rolul titular, și mexicanul Ramón Vargas,  unul dintre cei mai apreciați tenori contemporani, în rolul Don José. Dirijorul orchestrei a fost Tiberiu Soare.

Două spectacole cu casa închisă, pe 1 și 3 martie, terminate cu ovații, urale și emoții cât întreaga sală a operei, după cum spunea mezzosoprana Ruxandra Donose, care joacă cu măiestrie, inteligență, talent și foarte multă experiență în cel mai cunoscut și dorit rol de mezzosoprană. Un rol în care a debutat acum mai bine de 30 de ani:

Eram atunci o Carmen bebeluș, acum sunt o Carmen care știe mult mai multe despre rol și despre situația în care o femeie precum Carmen se poate afla. Iubesc acest rol pentru că ne înfățișează o femeie cu adevărat liberă, puternică, atractivă, nu prin faptul că încearcă să seducă, ci prin faptul că este sigură de ea, conștientă de ceea ce are și are o extraordinară demnitate, nu îi este teamă să moară pentru principiile ei.

Această umanitate a ei o face ca pe parcursul operei să se transforme din tânăra fără griji de la început într-o femeie din ce în ce mai apăsată și constrânsă din toate părțile. Cine mă cunoaște știe că eu îmi folosesc toate puterile să iau orice personaj și să îl îndepărtez de clișeu. Pentru mine este o mare bucurie că în ultima vreme mă aflu din ce în ce mai des pe scena Operei Naționale din București.” (mezzosoprana Ruxandra Donose).

Alături de Ruxandra Donose, ale cărei ținută, voce și joc actoricesc au smuls de mai multe ori aplauze publicului, a fost tenorul mexican Ramón Vargas, pentru a doua oară la București, care s-a împrietenit cu rolul Don José de scurt timp:
„Am început să interpretez rolul lui Don José abia de anul trecut și îmi place mult de tot. Îl văd foarte elegant, muzica este foarte frumoasă, complexă. Don José este un tânăr nesigur, probabil a avut o copilărie dificilă și are probleme de atașament, în zona asta am încercat să duc personajul.

A pierdut totul: familia, dragostea, slujba, femeia de care a fost îndrăgostit. Publicului trebuie să-i fie milă de el, deși ajunge un criminal. Vedeți, deși scrisă acum sute de ani, opera este actuală. Cred că fiecare dintre spectatori se poate regăsi în câte un personaj din Carmen. Draga mea colegă și prietenă, Ruxandra Donose, a fost minunată. A făcut un rol extrem de bun, emoționant, deloc agresiv, așa cum o fac unele mezzosoprane, ci, mai degrabă, plin de durere, deloc clișeistic, a fost extraordinară!” (tenorul Ramón Vargas)

 

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.