Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Dorul de mamă îl transpune în versuri care emoționează și care reușesc să transmită perfect simțămintele copilei de doar 16 ani. Ana Maria Chițoran este din municipiul Motru și învață la Colegiul Tehnic din localitate. Mama copilei este plecată la muncă în Italia de șase ani și vine acasă destul de rar. Ana și frații săi îi duc dorul și se străduiesc să învețe bine, să nu își supere tatăl și să îi arate mamei lor iubite că sacrificiile pe care le fac toți nu sunt în van. „O iubesc mult pe mama și îmi este dor de ea. Nici ei nu îi este ușor departe de noi. Mama este o femeie puternică, luptătoare căci, în ciuda greutăților prin care a trecut, niciodată nu s-a dat bătută! Pentru mine, mama este un exemplu! Indiferent de situație, ea este mereu cu zâmbetul pe buze”, a spus adolescenta din Motru.

ana maria chitoran motru mama anei maria

Sacrificiile pe care trebuie să le facă părinții care sunt nevoiți să plece la muncă în străinătate, greutățile, mai ales cele sufletești, prin care trec atât copiii rămași în țară, cât și părinții plecați, pot lăsa urme adânci în sufletele lor. Mii de părinți din județul Gorj au fost nevoiți să plece în afară pentru a putea să le ofere copiilor un trai mai bun. Aceasta este situația și în familia elevei Ana Maria Chițoran din municipiul Motru, o fată cuminte și inteligentă, sensibilă și talentată. Mama copilei în vârstă de 16 ani este plecată în Italia, iar fiica sa îi duce dorul. Ca să își astâmpere sentimentele ce îi copleșesc întreaga ființă, Ana-Maria a început să scrie poezii. Eleva spune că principala sa pasiune est pictura, însă, când a simțit că nu poate reda cu ajutorul pensulei dorul de mamă și alte simțăminte complexe, s-a apucat de scris. Ana Maria Chițoran este motreancă, familia sa locuind la Ploștina.

Pe perioada săptămânii, când trebuie să meargă la cursuri, la Colegiul Tehnic Motru, Ana locuiește la sora sa, în Motru. „Sunt elevă la Colegiul Tehnic Motru, profil Industrie Alimentară. Deocamdată, în ceea ce privește viitorul meu pe plan școlar, sunt un pic indecisă. Va trebui să aleg între Psihologie și Academia Militară. Despre familia mea vă pot spune că mama este plecată îin Italia, iar eu locuiesc la sora mea pentru că mi-e mult mai ușor cu școala. Tatăl meu este pensionar, locuiește la Ploștina și mai am încă doi frați, care locuiesc împreună cu el. Îmi place să citesc, iar timpul liber mi-l petrec împreună cu prietenii. Rezultatele școlare sunt acceptabile, dar nu sunt mulțumită de mine”, a spus Ana Maria Chițoran pentru Revista Cult-ura.

ana maria chitoran 2

Poezii tulburătoare. Dorul de mamă, transpus în versuri

Ana este o adolescentă talentată și pasionată de desen și pictură. Nu a urmat niciun curs în acest domeniu, dar spune că este posibil ca această abilitate să fi fost moștenită din familie, căci are unchi pictori. Anul trecut, la Salonul de pictură „Arte Mici”, Ana Maria Chițoran a primit PREMIUL SPECIAL „METAFORE PE PÂNZĂ” acordat de ASOCIAŢIA PENTRU CULTURĂ, SPORT ŞI REPREZENTARE A POLIŢIŞTILOR DE PRETUTINDENI şi ANONIMII „ARTE MICI”. „Nu am participat la cursuri … pur și simplu e pasiunea mea și poate e și ceva genetic, fiindcă unchii mei pictează. Nu am preferințe… desenez și pictez orice. Nu de mult timp m-am apucat să scriu poezii”, a afirmat eleva. S-a apucat de compus versuri atunci când a realizat că prin desen și pictură nu își putea exterioriza dorul ce îi mistuie sufletul. Faptul că mama sa este plecată la muncă, în ciuda faptului că este perfect conștientă de ce a luat această decizie, o întristează pe Ana, care și-ar dori ca mama să îi fie alături în fiecare clipă a vieții, să o simtă fizic lângă ea. „Poetul meu preferat este și va rămâne Mihai Eminescu! Poeziile mele sunt, uneori, un mesaj transmis mamei mele, care este plecată în Italia. Eu sunt pasionată mai mult de pictură, dar când nu pot transmite un mesaj prin pictură, îl transmit prin poezie. O iubesc mult pe mama și îmi este dor de ea. Nici ei nu îi este ușor departe de noi. Mama este o femeie puternică, luptătoare căci, în ciuda greutăților prin care a trecut, niciodată nu s-a dat bătută! Pentru mine, mama este un exemplu! Indiferent de situație, ea este mereu cu zâmbetul pe buze”, a spus adolescenta din Motru.

ana maria chitoran 3 ana maria chitoran pictura 4

Dragă mamă

                  De Ana Maria Chițoran

Îți scriu aceste rânduri mamă,

Cum fac de fiecare dată

Cu bucurie, dar și teamă

Că n-or să ajungă niciodată.

La școală-ncetul cu încetul

Învăț și am note bune, dar nu ești ca să-mi vezi carnetul.

Cum nu ai fost nici la serbare,

Mi-am folosit puterea minții

Dar tot n-am înțeles nimica.

De ce-i ședință cu părinții

Dacă eu merg cu sora?

Îți înțeleg mâhnirea, mamă

Mă întrebi de ce sunt supărată,

Știm amândouă că fericirea nu mi-o trimiți prin bancomat.

Eu am nevoie doar de tine.

Vreau să m-adormi cu glasul tău.

Spui c-ai plecat să-mi fie bine.

Și atunci de ce mi-e mai rău?

Iar tu nici nu știi

Cât de mult poți să-mi lipsești.

Aș face chiar și o prostie,

Să vii să mă pedepsești.

Te pup, mămica mea frumoasă

Și te îmbrățișez îin vis.

Te aștept acasă să vii.

Definitiv, așa cum ai promis

ana maria chitoran 4
Lumea

De Ana Maria Chițoran

Încerci să fii bun, fără rost

Lumea te ia ca pe-un prost

Ții la ei…te trădează,

Uiți de ei…complotează…

Vrei să fii bun, să le zâmbeşti,

Nu poți să-i bați, nu îndrăzneşti

Ei te-mping, batjocoresc

Tu le dai pace, apoi te înghiontesc.

Ajungi acasă, începi să plângi

Te simți singur, al nimănui

Nu înțelegi ce au cu tine

Dar tu continui să zâmbeşti

Să speri că într-o zi,

Va fi mai bine

Iar cei care te-au jignit

Vor plăti si ei cândva.

 

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.