Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Academicianul Nicolae Manolescu, președintele Uniunii Scriitorilor din România, a primit sâmbătă, 21 mai, titlul de „Doctor Honoris Causa” al Universității „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu. La festivitatea care s-a desfășurat în sala din cadrul Complexului Studențesc Debarcader au participat cadre universitare, studenți, scriitori și oficialități locale.

IMG_8113
Nicolae Manolescu a spus că propunerea de conferire a titlului de „Doctor Honoris Causa“ a fost făcută în urmă cu mai mult timp de către conducerea UCB, însă nu a putut ajunge până acum în orașul lui Brâncuși pentru decernarea acestuia. În discursul său în urma conferirii distincției, Nicolae Manolescu a tras un semnal de alarmă cu privire situația profesorului și a limbii române: „Am rămas surprins de halul în care a ajuns învățământul și vă rog să mă credeți că îmi măsor cu foarte multă prudență cuvintele. E vorba de școală cu toate gradele ei, fiecare cu deficiențele și problemele lui“.

Limba română a suferit o serie de modificări

Nicolae Manolescu s-a arătat interesat și de scoaterea limbii latine din liceu. Reputatul profesor a subliniat că limba română a suferit o serie de modificări negative: „Ceea ce mă îngrijorează este faptul că limba devine din ce în ce mai primară, mai elementară, mai butucănoasă, mai simplă. Se pierd nuanțele și o mulțime de alte lucruri. Se mai vorbește de jocurile de cuvinte, dar pentru a te juca cu cuvintele trebuie să le cunoști. (…) Cine e vinovat? Noi, dascălii de limba și literatura română“.

Nicolae Manolescu a ridicat și problema salarizării din învățământ și a arătat că această categorie care are cel mai ridicat grad de risc pentru că din mâna profesorilor ies cetățenii de mâine ai României, dar a atras un semnal de alarmă și cu privire la modul în care unele cadre didactice stăpânesc limba română.

Comisie pentru limba română

IMG_8127

Nicolae Manolescu a propus înființarea unei comisii parlamentare pentru limbă: „Cine să apere limba română? Cred că ar putea fi dată o lege prin care să obligăm toate instituțiile de cultură sau de altă natură vorbitoare – televiziunile – să creăm un post pentru cineva care observă greșelile de exprimare, le corectează și pune în gura crainicilor și a comentatorilor formula corectă. Creăm niște locuri de muncă extraordinare: supravegherea exprimării în limba română pe posturile naționale și locale. Este o idee. (…) Noi avem în Parlament comisii pentru agricultură, pentru SRI, dar putem avea și o comisie pentru limba română, iar în momentul în care își depui candidatura pentru Camera Deputaților sau Senat să treci pe la comisie. (…) Merge ca această comisie să funcționeze și la Primării sau Prefecturi“.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.