Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Luni, 13 martie 2023, la 121 de ani de la nașterea istoricului român, academician, profesor universitar, specialist în istoria Transilvaniei și bibliotecar, David Podan, Consiliul Județean Alba, împreună cu Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba își propun să-l readucă în atenția publică și să-l omagieze, printr-o serie de manifestări.

„Vă invităm așadar alături de noi, pe Aleea Scriitorilor din Alba Iulia, la ora 12.00, pentru a participa la momentul depunerii de flori, la bustul scriitorului, iar pe parcursul zilei, pe pagina de Facebook a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, veți putea găsi informații interesante despre cel care a fost, despre cel care rămâne, David Prodan, prin intermediul cărților sale, pe care le puteți împrumuta de la noi” au precizat organizatorii.

David Prodan

„Născut la 13 martie 1902, în Cioara (azi Săliște, jud. Alba), David Prodan este cel mai proeminent istoric ardelean al secolului XX. El a restituit istoria țărănimii în Iobăgia în Transilvania, demonstrând astfel dreptul natural și indiscutabil al poporului român asupra acestui pământ, care este dreptul muncii, a fixat jaloanele luptei naționale de emancipare de sub stăpânirea străină în monumentala Supplex Libellus Valachorum și a creat un model de reconstituire istorică în inegalabila frescă Răscoala lui Horea.

Prin întreaga sa operă, care depășește 13.000 de pagini tipărite, istoricul ardelean s-a înscris definitiv în galeria celor mai mari istorici români. A contribuit decisiv la constituirea și afirmarea unor instituții culturale și științifice de prim rang: Arhivele Naționale, Biblioteca universitară, Institutul de Istorie Națională, Biblioteca Filialei Cluj a Academiei.

S-a format în ambianța școlii clujene din primii ani de după Marea Unire. A lucrat în Arhivele Statului între 1924-1937, la Biblioteca Universitară, ca arhivist, între 1938-1947, la Institutul de Istorie și Biblioteca Filialei Cluj a Academiei, între 1944-1967, profesor universitar între 1948-1961. A fost membru al Academiei din anul 1948, membru al Asociației Istoricilor Americani, în locul lui Fernand Braudel”, scrie prof. dr. Ioan Drăgan, în 2011, în lucrarea „Mică enciclopedie de mari valori ridicate dintre români”.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.