Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba îl omagiază pe compozitorul, baritonul și regizorul de operă român Nicolae Bretan, autor al primei opere românești din Transilvania, de la a cărui naștere se împlinesc 135 de ani. Doritorii pot participa la momentul depunerii de flori, la bustul acestuia, pe Aleea Scriitorilor din Alba Iulia, vineri, 25 martie, începând cu ora 12.00.

„Pe Nicolae Bretan l-am cunoscut ca un mare compozitor, care a devenit celebru în Europa și Statele Unite mai ales prin liedurile scrise pe versuri ale unor poeți români, maghiari și germani, printre care Mihai Eminescu, Ady Endre și Heinrich Heine.

Prin muzica sa și prin faptul că a folosit texte românești, maghiare sau germane deopotrivă, el a luptat pentru ca cele trei națiuni din Transilvania să trăiască împreună, bucurându-se de drepturi egale; de aceea în acest sens spiritual, l-am considerat pe Bretan și arta lui ca fiind profetice”, mărturisea regizorul George Teodorescu (fragment din „Uraganul.O viață pentru Nicolae Bretan.Mărturie în fragmente”, de Judit Bretan).

Pentru informații complete despre viața și opera marelui compozitor, documentate în colecțiile bibliotecii, alături de recomandări de carte, sunteți așteptați atât la sediu, cât și pe pagina de Facebook a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.