Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Muzeul Judeţean Teleorman, instituţie de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Judeţean Teleorman, vă propune în perioada 1 – 31 iulie 2022, în cadrul  Exponatului Lunii Iulie, un obiect deosebit aflat în patrimoniul instituției. Este vorba de un CUȚIT TESAC.

Cuțitul tesac este o sabie scurtă și lată care era purtată de infanteriști și sergenții de stradă în secolul al XIX-lea.

Acesta este compus din cuțitul propriu zis și teacă. Lama este din oțel, cu un singur tăiș, mâner și garda. Garda este dreaptă, iar cele două brațe ale sale au terminații evazate în formă circulară.

Cuțitul are o lungime de 61 cm. Lama are o lungime de 45 cm. Lățimea lamei este de 5 cm. Mânerul este alcătuit din oțel căptușit cu două plăsele din lemn fixate cu patru  nituri.

Pe lama, în fața gărzii, găsim inscripționat atelierul și anul 1850.

Pe garda găsim de asemenea ștanțat în sens invers anul 1850 și inscripțiileT.D.5, 62 și 8. Plăselele din lemn ale mânerului sunt parțial deteriorate.

Teaca este confecționată din oțel și căptușită cu piele neagră. Ea are striații pe partea metalică și două tăieturi pe partea acoperită de piele.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.