Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

În patrimoniul arhivelor se găsesc documente de sute de ani vechime, unicat foarte multe dintre ele și care „mărturisesc” despre cine suntem, cum ne-am format ca naţiune, cum s-au creat şi au funcţionat instituţiile ţării, ale județelor, de la școli, tribunale, primării la Parlament. Și la arhivele din Gorj avem numeroase documente de o extraordinară importanță. Fără de aceste documente care există la Arhivele Naționale, istoria locurilor respective nu putea fi scrisă corect.

img_9345       img_9351

În urmă cu zece ani, la Editura „Almarom” din Râmnicu Vâlcea a apărut volumul „Instituția Arhivelor în județele Argeș, Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt și Vâlcea”, în care cei șase autori vorbesc despre apariția arhivelor județene. Baza documentară a arhivelor din județele Argeș, Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt și Vâlcea însuma peste 5.800 de fonduri și colecții arhivistice, adică peste 39.000 metri liniari de documente administrative, judecătorești, din sănătate, cultură, învățământ.

Lucrarea mai sus amintită a văzut lumina tiparului cu prilejul împlinirii a 175 de ani de la înființarea instituției Arhivelor Naționale ale României. Potrivit autorilor, fără  miile de documente din arhive, cunoașterea și scrierea istoriei a locurilor ar fi de neconceput. „Grație interesului manifestat față de documente în județul Gorj au apărut arhivele deosebit de valoroase ale Mănăstirii Tismana, mai apoi ale Mănăstirii Polovragi, ale obștilor de moșneni, ale familiilor de boieri (…) unele, sub formă de colecții, au intrat în patrimoniul diferitelor instituții culturale, altele fiind păstrate de cetățeni. (…) La 1 mai 1831 a fost creată Arhiva Statului din București, una dintre cele mai vechi instituții de cultură din România”, scrie în volumul „Instituția Arhivelor…”.

img_9347

Istoria Gorjului și păstrarea documentelor

După mai mulți ani, autoritățile administrative care conduceau județul Gorj au realizat necesitatea înființării și aici a unei arhive, astfel că în februarie 1873 „se comunica decizia înțeleaptă de a înființa un serviciu de arhivă al județului. (…) Unul dintre conducătorii acestei instituții a fost D. Marinescu, ce a îndeplinit funcția de arhivar general. În decursul existenței lor, arhivele instituțiilor gorjene s-au confruntat în permanență cu greutăți generate de lipsa unor condiții corespunzătoare de păstrare și conservare a documentelor. (…)

În 1950, teritoriul țării a fost reorganizat prin apariția regiunilor și raioanelor. Gorjul a devenit regiune și cuprindea teritoriile fostelor județe Gorj și Mehedinți. Astfel, Secția Regională Gorj a Arhivelor Statului a devenit Filiala Târgu-Jiu a Serviciului Regional Craiova al Arhivelor Statului”, se spune în volumul mai sus amintit. În 1951 a început constituirea bazei documentare a Direcției Județene Gorj a Arhivelor Naționale, a celor 313 fonduri și colecții care existau acum 10 ani.

img_9348

Documente de o importanță extraordinară

Județul Gorj este păstrătorul a numeroase documente din epoca feudală, modernă și contemporană, foarte importante, care s-au transmis din generație în generație ca acte de familie ce atestau diferite drepturi sau care consemnau evenimente sociale, economice, politice și culturale. Numeroși gorjeni au donat, de-a lungul anilor, documente importante către Arhivele Județene, „lista lor fiind deschisă de Ion Badalea și Ion Catrinoiu din comuna Pociovaliștea care, la 2 august 1955, donau primele opt documente care au stat la baza constituirii interesantei colecții Documente foi volante”.

Arhiva de la Gorj conține: fonduri de documente administrative, judecătorești, economice, financiare, din domeniile agriculturii, sănătății, cultelor, politicii . De exemplu, documentele judecătorești provin din îndelungata activitate a Tribunalului județului Gorj, a judecătoriilor rurale, parchetelor. „Participarea locuitorilor județului Gorj la Războiul de Independență, la Primul și Al Doilea Război Mondial, cât și activitatea grupului de rezistență condus de Victor Popescu, sunt ilustrate de alte documente păstrate în fondurile judecătorești. (…)

Valoroase prin varietate, unicitate și vechime, sunt documentele ce compun cinci colecții ale Direcției Județene a Arhivelor. Colecția Documente foi volante, compusă din 2.600 de documente din perioada 1508-1962, colecția Alexandru Ștefulescu și Fonduri Personale conțin informații unice privind trecutul istoric al multor localități din Gorj, pe o perioadă de cinci secole. (…) Aici găsim documentele legate de nașterea lui Constantin Brâncuși, Ecaterina Teodoroiu, Vasile Lascăr”.

img_9346

Cel mai vechi document

Cel mai vechi document păstrat la Direcţia Judeţeană Gorj a Arhivelor este  Hrisovul domnitorului Mihnea Turcitul prin care întărește proprietăți în comuna Mușetești care datează de la 29 iulie 1577-„Procură a domnitorului Mihnea Turcitul care întocmeşte boierului Lupu şi altora proprietatea Muşeteşti”. De asemenea, la Arhivele Gorj mai sunt păstrate arhivele Primăriei Târgu-Jiu şi ale Tribunalului/Judecătoriei Gorj perioada 1831-1975. Și cele mai vechi periodice se află în arhiva Direcţiei Judeţene- 1894: „Jiul”, „Amicul tinerimii” sau „Amicul Poporului”, se spune în volumul „Instituția Arhivelor în județele Argeș, Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt și Vâlcea”.

 

 

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.